Pomoc specjalistyczna w Centrum Wsparcia

KTO MOŻE SKORZYSTAĆ Z PORAD SPECJALISTYCZNYCH W CENTRUM WSPARCIA?

Pomoc specjalistyczna w Centrum Wsparcia skierowana jest do osób, które znajdują się w sytuacji kryzysowej i nie mają możliwości skorzystania z innych form wsparcia, które zapewnia państwo. Wśród specjalistów są dostępni obecnie: psycholog i prawnik.

CO TRZEBA ZROBIĆ, ABY SKORZYSTAĆ Z PORAD SPECJALISTYCZNYCH?

Osoby, które chciałyby skorzystać z pomocy specjalistycznej w ramach Centrum Wsparcia, powinny zgłosić się do Osoby Pierwszego Kontaktu (dane kontaktowe poniżej). Podczas spotkania otrzymają wniosek, który trzeba wypełnić i złożyć razem z wymienionymi we wniosku dokumentami u Osoby Pierwszego Kontaktu. Następnie kompletne wnioski są rozpatrzone przez komisję, która decyduje, jakiej pomocy Caritas Diecezji Siedleckiej może udzielić. Po rozpatrzeniu wniosku, decyzja jest dostarczana telefonicznie/mailowo/pocztą tradycyjną do osoby zwracającej się o wsparcie. Jeśli osoba ta otrzyma pozytywną decyzję o możliwości skorzystania z porad specjalistycznych musi umówić się na wizytę z psychologiem i/lub prawnikiem dzwoniąc pod nr tel. sekretariatu Caritas Diecezji Siedleckiej (dane kontaktowe poniżej).

Osoba Pierwszego Kontaktu Centrum Wsparcia:

Danuta Skwierczyńska

Siedlce, ul. Świrskiego 57

budynek Centrum Charytatywno-Duszpasterskie (parter, pokój nr 1)

tel. 501-053-366

Sekretariat Caritas Diecezji Siedleckiej:

Siedlce, ul. Budowlana 1 (II piętro)

tel. (25) 640-71-30

Porady prawne i psychologiczne odbywają się:

Siedlce, ul. Budowlana 1 (I piętro)