Wspieraj Caritas

Przepiśnik - Różne przepisy

tl_files/gallery/klub_seniora/przepisy/rozne/salatka_wegierska.jpgSałatka Węgierska

 

150g ryżu długoziarnistego
1 średnia cebula biała lub czerwona
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej i 1 łyżeczka papryki ostrej
sól, olej
+/- .300ml .bulionu warzywnego, lub drobiowego, może być z kostki
1 strąk papryki zielonej i czerwonej
150g salami
100g sera żółtego twardego
natka pietruszki
100 g kukurydzy konserwowej

Sos

3 łyżki majonezu
ok. .4 łyżek kwaśnej śmietany
2 łyżki keczupu
2-3 łyżki octu winnego (jak nie mamy to dodajmy łyżeczkę musztardy)
sól, pieprz

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojona w kostkę cebulę, dodać paprykę ostra i słodką mieszać, do czasu, aż będzie się unosił specyficzny zapach podwędzanej cebulki i papryki. W międzyczasie należy pokroić ser, salami i papryki świeże w kostkę. Do podsmażonej cebulki dodajemy ryz i razem wszystko przez około 5 minut smażymy po czym dodajemy porcjami bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę, ale będzie nadal jędrny i sypki. Odstawiamy do wystygnięcia. W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. Do wystudzonego ryżu wrzucamy paprykę, salami, ser, kukurydze i natkę pietruszki, wlewamy sos i zostawiamy na godzinę do przegryzienia.

Kruche pierożki z przepisu Ani

 

1 kg mąki
2 margaryny
1 szklanka śmietany
10 dkg drożdży
2 jajka
Cukier puder do posypania

 

Wszystko razem ze sobą połączyć, zostawić chwilę do wyrośnięcia. Po rozwałkowaniu wycinać kółka, nadzienie zależy od upodobań. Zlepiać jak pierogi. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Czerwone curry (kurczak Tikka masala), chlebki Naantl_files/gallery/klub_seniora/przepisy/rozne/czerwone_curry.jpg

 

ok. 400 g piersi z kurczaka (ja używam całej piersi)
150 ml jogurtu typu greckiego lub naturalnego
400 g krojonych pomidorów w kartonie lub przecieru pomidorowego (passaty)
3 łyżeczki czerwonej pasty curry w słoiczku
2 duże cebula
2 ząbki czosnku
200 ml mleka kokosowego lub słodkiej śmietanki (najlepiej 36%)
2 łyżki zmielonych nasion kolendry (jeśli sa całe nasiona można je zmielić w młynku do kawy)
2 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu i więcej kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
czerwona papryczka chili (lub 1/2 łyżeczki chili w proszku)
ok. 2 łyżki sosu sojowego lub 1 płaska łyżeczka soli
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka ( lub sproszkowany imbir)
świeża kolendra lub pietruszka do posypania

 

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy jogurtem wymieszanym ze słodką papryką i garam masala (ewentualnie cynamonem). Mięso musi pozostać w marynacie co najmniej 20 minut a najlepiej na całą noc. W tym czasie kroimy cebulę w piórka lub kostkę. Rozgrzewamy na patelni klarowane masło lub olej i smażymy cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Potem wylewamy na patelnię kurczaka wraz z marynatą. Dodajemy pastę curry i smażymy do czasu, aż kurczak nie będzie surowy. Później wlewamy na patelnię pomidory, a po 3 minutach mleczko kokosowe lub śmietankę. Dusimy ok. 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy przyprawy: kolendrę, kmin rzymski, curry, kurkumę, pokrojone drobno chili i utarty imbir (suche przyprawy najlepiej podprażyć na patelni, rozetrzeć w moździerzu i dopiero dodać do dania). Dusimy następne 10 minut i jeśli istnieje potrzeba to dosalamy potrawę sosem sojowym lub solą. Curry z kurczaka podajemy z ryżem lub chlebkami naan i posypane świeżą kolendrą.

Garam masala domowej roboty

 

40 g kminu
25 g kolendry w nasionach
20 g kardamonu
20 g ziaren pieprzu czarnego
15 g goździków
15 g zmielonego kwiatu muszkatałowego
3 liście laurowe
2 laski cynamonu

 

Laski cynamonu połamać na kawałki, liście laurowe pokruszyć. Przyprawy, oprócz kwiatu muszkatołowego, wrzucić na rozgrzaną patelnię i prażyć do ich ściemnienia. Całość odstawić i ostudzić. Następnie zmielić na drobno i dodać zmielony kwiat muszkatołowy. Przyprawę można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku przez 3-4 miesiące.

Chlebki Naan

 

3 szklanki mąki plus trochę do podsypywania przy wałkowaniu placków
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka suchych drożdży ( lub 14 g świeżych )
150 ml jogurtu naturalnego (gęstego)
opcjonalnie 2 łyżki roztopionego masła

 

Do naczynia z ciepłym mlekiem wsypujemy jedną łyżeczkę cukru, mieszamy, dodajemy drożdże i zostawiamy na około 5 minut, aby drożdże zaczęły się mnożyć. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru, sól i olej. Wlewamy mleko z drożdżami oraz jogurt naturalny, wszystko mieszamy. Wyrabiamy przez około 10 minut, aż uzyskamy błyszczące sprężyste ciasto, w razie potrzeby dodajemy troszkę wody. Ciasto zostawiamy w misce do wyrośnięcia przykryte szmatką, powinno podwoić swoją objętość. Do piekarnika wkładamy natłuszczoną blachę do pieczenia (idealny byłby tutaj kamień do pieczenia pizzy). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250 stopni. Ciasto wyrabiamy przez 2-3 minuty, dzielimy na części, formujemy kulki wielkości pięści. Podsypując niewielką ilością mąki, wałkujemy z ciasta podłużne placki o grubości ok. 5 milimetrów. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy po dwa chlebki, tak aby się nie stykały ze sobą. Pieczemy przez około 6-7 minut, chlebki powinny "napuchnąć" i miejscami zrumienić się na powierzchni.

Dżem z rabarbaru i jabłektl_files/gallery/klub_seniora/przepisy/rozne/dzem_z_rabarbaru_i_jablek.jpg

 

Rabarbar 2 kg
Jabłka 2 kg
Cukier tyle aby dżem był słodki
Ewentualnie można dodać cukier żelujący

 

Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, rabarbar myjemy odcinamy brzydkie części i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy odrobine wody, dodajemy rabarbar i jabłka dusimy, aż do momentu gdy wszystko się rozpadnie. Dodajemy cukier zwykły lub żelujący i smażymy jeszcze przez moment. Przekładamy do wyparzonych słoików, słoiki można włożyć do gorącego piekarnika na 10 minut po tym czasie wyjąć i przekładać do nich gorący dżem. Gorący dżem pasteryzować w piekarniku po czym odstawić do góry dnem do wystygnięcia.

Mousakatl_files/gallery/klub_seniora/przepisy/rozne/mousaka.jpg

 

Pół kilograma mięsa mielonego
3 cukinie lub 3 bakłażany
2 puszki pomidorów
1 mały koncentrat pomidorowy
5 ziemniaków
3 cebule
Kumin
Oregano
Bazylia
Cynamon
Sól
Pieprz

 

Na beszamel:

Pół kostki masła
1 szklanka mleka
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz
4 łyżki mąki

 

Cukinie myjemy , nie obieramy, kroimy na cienkie plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na chwile na bok ( tak samo postępujemy z bakłażanem). Na patelni przesmażamy mięso dodajemy kumin, cynamon, sól, pieprz, oregano, bazylię. Gdy mięso się poddusi dodajemy pomidory w puszce, koncentrat i cebule, dusimy. Cukinię odsączamy z nadmiaru soli, wkładamy pod grill do piekarnika, aż puści soki i stanie się rumiana, w miedzy czasie przekładamy ją na druga stronę, by była z dwóch stron taka sama. Ziemniaki gotujemy  w mundurkach. Gdy się ugotują, studzimy a następnie obieramy i kroimy w plastry. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę, wlewamy powoli mleko i wszystko mieszamy do powstania jednolitej masy, doprawiamy. W blaszce układamy partiami cukinię na to sos mięsny, na to ziemniaki i odrobine beszamelu. Przykrywamy kolejną warstwą, gdy dojdziemy do końca zalewamy pozostałym beszamelem i posypujemy startym serem. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Chłodnik litewskitl_files/gallery/klub_seniora/przepisy/rozne/mousaka.jpg

 

1 litr jogurtu naturalnego
4 ogórki świeże
Pęczek rzodkiewki
Koperek
Sól
Pieprz
Koncentrat barszczu
4 buraki ugotowane
Botwinka
3 ogórki małosolne
Czosnek
Jajka

 

Jogurt mieszamy z koncentratem barszczu, dodajemy posiekaną botwinkę, można ja wcześniej ugotować, starte na tarce warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Gdy chłodnik jest za gęsty możemy dodać przegotowanej wody lub bulionu. Posypujemy koperkiem , wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu dekorujemy jajkiem ugotowanym na twardo.

Drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonkatl_files/gallery/klub_seniora/przepisy/rozne/mousaka.jpg

 

500 g mąki pszennej tortowej
300 ml mleka
100 g masła, roztopionego
1 jajko
20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
2,5 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Budyń waniliowy:
300 ml mleka
3 żółtka        
50 g cukru z wanilią
20 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej

 

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) , dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Przygotować 2 płaskie blachy - wyłożyć papierem do pieczenia (można pominąć, jeśli forma jest nieprzywierania).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 11 - 12 części, każda o wadze około 70 - 80 g. Uformować okrągłe kulki (bułeczki), ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut).
Po tym czasie, używając szklanki z szerszym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie (prawie do samej blachy), do wgłębienia nałożyć ok. 1 łyżki budyniu waniliowego, następnie na budyń wyłożyć łyżkę karmelizowanego rabarbaru. Posypać kruszonką. /przepis na budyń, karmelizowany rabarbar i imbirową kruszonkę - poniżej/
Tak przygotowane bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka (samo ciasto wokół). Piec w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty. Wystudzić na kratce.
W naczyniu zmiksować 100 ml mleka, cukier z wanilią, żółtka, obie mąki (najszybciej blenderem).
Do garnuszka wlać pozostałe 200 ml mleka, doprowadzić do wrzenia. Dodać zmiksowaną mieszankę i zagotować jak budyń, cały czas mieszając, do zgęstnienia.
Gotowy budyń przełożyć do salaterki i przykryć folią spożywczą w taki sposób, by folia bezpośrednio dotykała budyniu. Wystudzić.

 

Karmelizowany rabarbar:
400 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki (nie ma konieczności obierania)
100 g cukru z wanilią
1 łyżeczka imbiru
2 łyżki wody

 
Na małą patelnię wysypać cukier, wymieszać z wodą. Podgrzewać (nie mieszając już ani razu!) na średniej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier się rozpuści lekko zwiększyć moc palnika i gotować do momentu aż karmel osiągnie złoty kolor (uważając, by nie przypalić). Dodać pocięty rabarbar, imbir, wymieszać. Pogotować do momentu aż sok puszczony przez rabarbar częściowo wyparuje. Zdjąć z palnika, wystudzić.

 

Imbirowa kruszonka:
pół szklanki mąki pszennej tortowej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka imbiru
60 g masła, roztopionego

 
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić pomiędzy palcami. W razie konieczności, jeśli kruszonka będzie się wydawała zbyt sucha, dodać odrobinę więcej masła.

Sałatka z kuskusemtl_files/gallery/klub_seniora/przepisy/rozne/mousaka.jpg

 

Podwójna pierś z kurczaka
Ogórek świeży
Pomidor
Kasza kuskus
Bulion lub dwie kostki rosołowe warzywne
Natka pietruszki
Papryka świeża
Przyprawa do gyrosa
Olej
Musztarda
Ocet winny
Cukier
Sól
Pieprz

 

Piersi kroimy w kostkę, wsypujemy do nich przyprawę gyros dolewamy oleju i odstawiamy na 30 minut, po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni. Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Pomidora, kroimy w kostkę tak samo postępujemy z ogórkiem i papryką. Natkę siekamy. Kurczaka odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kaszę kuskus odstawiamy do wystygnięcia, po tym czasie dodajemy pokrojone warzywa i wystudzonego kurczaka. W miseczce przygotowujemy vinegre. Do oleju dodajemy łyżeczkę musztardy i ocet, mieszamy, dodajemy sól, cukier i pieprz, vinegre ma być za kwaśny, za ostry i za słodki. Sałatkę mieszamy z sosem i zostawiamy do przegryzienia.

Placki po irlandzku z sosem pieczarkowymtl_files/gallery/klub_seniora/przepisy/rozne/mousaka.jpg

 

½ kg ziemniaków surowych
½ kg ziemniaków ugotowanych
1 jajko
2 szklanki mąki
1-2 szklanki jogurtu lub maślanki
½ łyżeczki sody
Sól, pieprz
Natka pietruszki
majeranek
Olej do smażenia

 

Ziemniaki surowe ścieramy na tarce, ziemniaki ugotowane przekręcamy w maszynce mieszamy razem w misce dodając po kolei maślankę lub jogurt, mąkę, zieleninę, sodę i przyprawy. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Smażymy placuszki z obu stron podajemy z sosem pieczarkowym.

 

Sos pieczarkowy:
Pół kilograma pieczarek
Śmietana 30% lub dobra swojska
Cebula
Marchew
Masło
Sól, pieprz
Natka pietruszki

 

Na maśle podsmażamy cebule, marchew i pokrojone i obrane pieczarki, aż zmiękną a cebula się zeszkli, dodajemy śmietanę i przyprawy gotujemy do zagęszczenia się sosu i zmiękczenia warzyw, na koniec posypujemy natką pietruszki.

Zupa krem z cukinii i schab pod pierzynką

 

Zupa krem z cukinii:
3 cukinie
Cebula 2 szt.
Marchew 1 szt.
2 serki topione
Ziemniaki 4 szt.
Sól, pieprz
Bulion lub kostki rosołowe warzywne
Masło
Chleb na grzanki

 

Cukinię obieramy i kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy i także kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy pokrojona cebulę w piórka dodajemy ziemniaki i cukinie, podsmażamy. Dodajemy marchew i jeszcze wszystko chwilę dusimy, wlewamy wcześniej przygotowany bulion z kostek lub ugotowany dzień wcześniej. Zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa ugotują się do miękkości, zupę blendujemy na gładki krem ( gdy jest za rzadka to wlewamy do niej zawiesinę z maki i wody i zagotowujemy, gdy za gęsta wlewamy odrobine wody lub bulionu). Dorzucamy do zupy serek topiony i mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami i kleksem ze śmietany.

 

Schab pod pierzynką:
1,5 kg schabu
Cebula 0,5 kg
Ketczup pikantny
Ser żółty
Majonez
Majeranek, pieprz kolorowy, czosnek, olej, tymianek, słodka i ostra papryka lub przyprawa do karkówki ( to na marynatę)
Papier do pieczenia

 

Schab kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem, z podanych składników robimy marynatę i mieszamy ja z oliwą, plastry schabu marynujemy przez godzinę, po czym smażymy na patelni. Cebule obieramy, kroimy w piórka i dusimy na patelni, gdy będzie już miękka i szklista dodajemy ketczup i podduszamy. Ser trzemy na tartce. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy usmażone kotlety, na każdy kotlet kładziemy warstwę cebuli, na to łyżkę majonezu i zasypujemy serem, wkładamy do piekarnika aż ser się rozpuści i będzie chrupiący. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

 

3 ¾ szklanki mąki
1 ½ szklanki jogurtu naturalnego (może być grecki)
1 ¾ szklanki cukru
3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki oleju
Cukier waniliowy
3 jajka
Owoce sezonowe lub brzoskwinie  z puszki

 

Kruszonka
1,5 szklanki mąki
100 gram masła          Wszystko razem ucieramy w dłoniach tak jak na zacierkę
1 szklanka cukru

 

Jajka razem z cukrami ucieramy na puszysta masę, dolewamy powoli olej następnie jogurt mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy mąkę do ubitej masy i mieszamy do połączenia, jeśli jest za gęste można dodać trochę jogurtu. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto na to układamy owoce. Pamiętajmy jednak aby owoce takie jak śliwki skórką do środka ciasta, wtedy nie wyleci nam sok do środka. Jabłka skropić odrobiną soku z cytryny, a resztę drobnych owoców takich jak porzeczki, wiśnie, agrest oprószyć w mące. Na owoce idzie przygotowana kruszonka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut do suchego patyczka.

 

Zapiekanka gyros

 

Podwójna pierś z kurczaka
Przyprawa kebab gyros
Makaron penne ( rurki)
Papryka świeża 1 szt
Kukurydza 1 puszka
Koncentrat pomidorowy
Ketchup
Ogórki konserwowe
Sól, pieprz
Ser żółty

 

 

Piersi kroimy w kostkę i zasypujemy przyprawą kebab-gyros odstawiamy na trochę. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Kukurydze odsączamy z zalewy. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al Dente ( na ząb). Kurczaka smażymy na patelni do zrumienienia. Odcedzony makaron wrzucamy do garnka, dodajemy kurczaka, pokrojone warzywa, kukurydzę. Dolewamy ketczup i koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku. Zapiekankę przekładamy do blaszki do pieczenia posypujemy serem, pieczemy w 180 stopniach 40 minut do zrumienienia sera.

 

Pancakie z pieczonymi śliwkami i musem gruszkowo-jabłkowym

 

Pancakie:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g masła roztopionego
1/3 szklanki cukru
2 jajka

 

Mleko wraz z jajkami mieszamy, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Mąkę z proszkiem przesiewamy. Masło roztapiamy i chłodzimy. Do masy jajecznej dodajemy partiami mąkę oraz masło mieszamy na gładką masę. Zostawiamy na 15 minut, po tym czasie smażymy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru.

 

Pieczone śliwki
Śliwki
Cukier
Cynamon

 

Śliwki myjemy i pozbawiamy pestki, wypestkowane śliwki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, do góry miąższem. Cukier mieszamy wraz z cynamonem, posypujemy śliwki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni 20-25 minut.

 

Mus jabłkowo-gruszkowy
Jabłka
Gruszki
Cukier
Cynamon
Kardamon
Cytryna i skórka z cytryny

 

Jabłka i gruszki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy połową szklanki wody, dusimy aż do uzyskania pożądanej konsystencji w naszym przypadku był to mus z kawałkami owoców, dodajemy cukier i przyprawy, oraz sok i skórkę z cytryny. Mieszamy.

Usmażone pancakie wykładamy na talerz na to układamy mus, a obok pieczona śliwkę.

Zupa krem z kukurydzy i bułeczki drożdżowe

 

Zupa krem z kukurydzy
4 puszki kukurydzy
Mleko kokosowe
2 marchewki
Seler
Pietruszka
Masło
Curry
Słodka i ostra papryka
Pieprz, sól
Bulion

 

Marchew, seler i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki podsmażamy na maśle wraz z curry, słodka i ostra papryką. Smażymy chwilę po czym dodajemy 4 puszki kukurydzy i mieszamy wszystko, dolewamy bulion i zostawiamy zupę pod przykryciem do zagotowania. Gotujemy do czasu, za warzywa będą miękkie, po tym czasie miksujemy na gładki krem, dodajemy puszkę mleka kokosowego i doprawiamy do smaku. Podajemy z nachosami lub bułeczkami czosnkowymi na przełamanie słodkawego smaku zupy.

 

Bułeczki czosnkowe
400 g mąki
15 gram cukru
Płaska łyżeczka soli
4 g suchych drożdży
260 ml mleka ciepłego
30 g przestudzonego masła
    
Na masło czosnkowo – pietruszkowe
60 g miękkiego masła
Pęczek pietruszki
5 ząbków czosnku
Sól gruboziarnista

 

Mąkę przesiewamy, dosypujemy cukier i drożdże, dolewamy ciepłe mleko wyrabiamy. Dodajemy przestudzone masło i sól, ugniatamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W misce ucieramy masło z solą, posiekana natką i zgniecionymi ząbkami czosnku.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy równe kulki i układamy je na blaszce, nożem robimy nacięcie w bułeczkach tak, aby można było włożyć tam masło.
Pieczemy 20-30 minut lub do zrumienienia w temp. 180 stopni.

 

Ziemniaki po nelsońsku

 

Swoją nazwę wzięły od naczynia w którym są pieczone czyli. Nelsonki inaczej brytfanki, ale można je tez piec  w blaszce, co my to uczyniliśmy.

 

1,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach i wystudzonych
5 jajek ugotowanych na twardo
4 cebule
Grzyby suszone lub świeże
Pieczarki
Kiełbasa
Ser żółty
Bulion grzybowy lub wywar z grzybów powstałych z gotowania
Śmietana 12%
Mąka
Sól, pieprz
Tymianek

 

Ziemniaki kroimy na plastry, tak samo postępujemy w przypadku jajek ugotowanych na twardo. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę lub piórka, smażymy razem z pieczarkami, aż zmiękną. Grzyby świeże przesmażamy na maśle, w przypadku grzybów suszonych, moczymy je w ciepłej wodzie po czym podgotowujemy chwilę, ale nie wylewamy powstałego bulionu. Brytfankę lub blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Z mąki, wywaru z grzybów i śmietany przygotowujemy zaprawę. Zaprawa ma mieć gęstość takiej śmietany, nie może być za rzadka, jeśli jest za gęsta dolać odrobinę wody, gdy za rzadka dodać mąki. Kiełbasę przesmażyć na oleju, po czym odsączyć w ręczniku papierowym. Ser zetrzeć na tarce. Na dno blaszki układamy ziemniaki część, potem pokrojone grzyby, na to cebulę z pieczarkami, na to kiełbasę i jajka, posypujemy solą i pieprzem, na jajka dajemy drugą warstwę zaczynając od ziemniaków. Ilość warstw zależy od wysokości i pojemności naszej blaszki. Gdy warstwy będą gotowe to układamy pozostałą cześć ziemniaków o ile nam została i zalewamy wszystko przygotowana zaprawą i na to dajemy starty żółty ser. Pieczemy w 180 stopniach do czasu, aż się ser zrumieni, a wszystko będzie ciepłe i pachnące.

 

Kaszotto z kurczakiem i ciasteczka maślane

 

Kaszotto z kurczakiem
Kasza pęczak 200 g
Pierś z kurczaka
Por
Pieczarki
Kapusta pekińska
1, 5 szklanki bulionu
Czosnek
Szpinak świeży 300 g lub mrożony ( 1 opakowanie)
Masło
Sól, pieprz, tymianek,
Białe wino
Papryka ostra, słodka
Przyprawa do kurczaka

 

Kurczaka kroimy na kawałki i marynujemy go w przyprawie do kurczaka. Pora myjemy i kroimy w półplasterki, kapustę pekińską kroimy w paski. Świeży szpinak myjemy pod bieżącą wodą, szpinak mrożony przesmażamy na maśle, aż wyparuje z niego woda. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki. Na maśle podsmażamy pora wraz z czosnkiem, gdy zmiękną dodajemy kurczaka i smażymy aż kurczak się poddusi, dodajemy kaszę i dalej smażymy, dorzucamy pieczarki i mieszamy. W tym momencie można dolać 200 ml wina białego wytrawnego i mieszać do odparowania, ale jeśli nie mamy takiej ochoty to wlewamy 1,5 szklanki-2 szklanek bulionu gorącego, mieszamy i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając by się nie przypaliło. Gdy kasza będzie miękka, dorzucamy świeży lub przesmażony szpinak i kapustę pekińską doprawiamy do smaku i chwilę dusimy, aż warzywa zmiękną.

 

Ciasteczka maślane
150 g mąki pszennej
120 g masła zimnego
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
Kilka kropel aromatu

 

Wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, wkładamy do lodówki na 30 minut.

 

Ciasteczka maślane w wersji kakaowej:
130 g mąki pszennej
120 g masła zimnego
2 żółtka
5 łyżki cukru pudru
20 g kako
Kilka kropel aromatu

 

Wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, wkładamy do lodówki na 30 minut.
Gdy ciasteczka w wersji ciemnej i jasnej się schłodzą, formujemy z nich kulki i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Każdą kulkę naciskamy widelcem by stały się płaskie. Pieczemy w 200 stopniach 10-15 lub do zrumienienia. Można je przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku lub puszce.

Dynia marynowana

 

Dynia o żółtym lub pomarańczowym miąższu 2 kg
1 szklanka octu 10%
5 szklanek wody
10-15 łyżek cukru
10 goździków
Sól

 

Dynie myjemy obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Słoiki myjemy i pasteryzujemy w gorącej wodzie. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy partiami dynie i obgotowujemy 5 minut po czym wyławiamy do miski. W drugim garnku zagotowujemy składniki zalewy. W słoikach ciasno układamy podgotowaną dynię, zalewany gorącą zalewą i pasteryzujemy 15 minut. W zależności od ilości dyni zwiększamy ilość zalewy.

Zupa z pieczonej dyni, ciasteczka krucho-drożdżowe i focaccia z oliwkami i solą morską.

 

Zupa krem z pieczonej dyni:
Dynia 2 kg
Curry
Ziemniaki
Marchew
masło
kostka bulionowa warzywna
kumin
imbir
czosnek
śmietana kwaśna 18%
sól, pieprz

 

Dynie myjemy, kroimy na 4 części, usuwamy pestki, piekarnik nastawiamy na  200-250 stopni, do dyni dodajemy jedna główkę czosnku w łupinach pieczemy dynie do miękkości. Ziemniaki, marchew myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. W garnku na maśle podsmażamy ziemniaki, marchew, aż się zarumienią. Gdy dynia będzie miękka, lyżeczką wyjmujemy z niej miąższ, czosnek wyciskamy z łupin. Miąższ dyni przelewamy wraz z czosnkiem do podsmażonych warzyw, dolewamy wody, tak aby wszystko było przykryte mniej więcej 10 cm ponad dynię.Gdy składniki będą miękkie blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku curry, pieprzem, imbirem, kuminem, solą. Na koniec łyżka kwaśnej śmietany.

 

Ciastka drożdżowo – kruche:
1 kg mąki
30 dkg margaryny    
30 dkg smalcu
5 dkg drożdży
1 szklanka śmietany + 2 łyżki cukru
1 jajko
5 żółtek

 

Wszystko razem zagnieść. Ciastka wyciąć z foremek. Maczać w białku i w cukrze. Piec na złoty kolor.

 

Focaccia z solą morską i oliwkami:
10 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Garść oliwek
2 łyżki gruboziarnistej soli morskiej
Rozmaryn, tymianek, bazylia

 

W misce rozkruszamy drożdże z pół łyżeczki cukru, dolewamy 60 ml ciepłej wody i odejmujemy od ilości całej mąki 2 łyżki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy resztę maki, dodajemy łyżkę soli i łyżkę oliwy, wlewamy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy łyżką po czym wyrabiamy 15 minut na stolnicy. Oliwki kroimy w mniejsze kawałki. Na blachę wylać trochę oliwy i wyłożyć nią ciasto, można przedtem rozwałkować na stolnicy. Przykryć folia spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5. Po tym czasie na ciasto wyłożyć oliwki, oprószyć solą i posypać ziołami. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec 15-20 minut.

Klops z mięsa mielonego z ziemniakami jak z ogniska, sosem pomidorowym i chrzanowym z surówką z pora.

 

Klops z mięsa mielonego:
1 kg mięsa mielonego
Seler naciowy
Ketchup
Przyprawa do mięsa mielonego
2 łyżki musztardy
Czosnek
Marchewka
Cebula
Sól, pieprz
Jajka surowe 2 szt.
Jajka ugotowane 4 szt.
Bułka namoczona w mleku

 

Seler naciowy myjemy, kroimy w drobną kostkę, cebulę obieramy i kroimy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do mięsa mielonego dodajemy pół ketchupu, musztardę, warzywa i przyprawy. Bułkę moczymy w mleku następnie odciskamy i dodajemy do masy mięsnej wraz z jajkami. Wyrabiamy na gładką odchodząca od ręki masę. Prostokątną formę można wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać bułką tarta. Przełożyć część mięsa i ubić potrząsając blachą na mięso wyłożyć ugotowane i obrane w całości jaja, przykryć pozostałym mięsem, potrząsnąć blachą i polać ketchupem, rozsmarowując go po całym wierzchu. Piec 1-1,30 w temperaturze 180 stopni.

 

Ziemniaki jak z ogniska:
Ziemniaki
Mąka pszenna
Papryka słodka i ostra
Sól

 

Ziemniaki szorujemy i płuczemy pod bieżącą wodą, gdy są duże przekrajamy na pół. W misce mieszamy mąkę z solą i paprykami, mokre ziemniaki obtaczamy w mące z przyprawami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 30-50 minut, aż będą miękkie.

 

Sos pomidorowy:
Koncentrat pomidorowy
Cebula
Bazylia
Bulion
Mąka
Masło
Tymianek
Sól, pieprz
Cukier

 

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy koncentrat pomidorowy i razem przesmażamy. Doprawiamy bazylią, tymiankiem i cukrem, wlewamy bulion. Zagotowujemy, w misce przygotowujemy zawiesinę z mąki i wody i wlewamy do gorącego sosu i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.

 

Sos chrzanowy:
Bulion
Chrzan w słoiczku
Śmietana 18%
Sól, pieprz
Mąka
Masło

 

W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy do niego chrzan, na patelni z mąki i masła przygotowujemy białą zasmażkę i odstawiamy do wystudzenia. Gdy zasmażka będzie zimna rozprowadzamy ja gorącym sosem i wlewamy do reszty. Śmietanę rozprowadzamy gorącym sosem i wlewamy do środka. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Sałatka z pora, marchewki i jabłka.
Pory
Marchew
Jabłka
Olej
Cebula
Musztarda
Sól
Pieprz     
Cukier

 

Marchew, pora i jabłka myjemy i obieramy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w pół talarki, dodajemy do cebuli. Marchew i jabłka ścieramy na tarce i dodajemy do reszty. Doprawiamy sałatkę do smaku solą, pieprzem i musztardą oraz cukrem i mieszamy z olejem.

Piernik i zupa pomidorowa z makaronem naleśnikowym

 

Zupa pomidorowa z makaronem naleśnikowym:
Wywar warzywno-mięsny
Koncentrat pomidorowy
Mąka
Koperek
Sól, pieprz

 

Ugotowany wcześniej wywar na warzywach i mięsie doprawiamy koncentratem pomidorowym i pomidorami z puszki lub passatą pomidorową. Zupa musi mieć smak pomidorów. W miseczce rozrabiamy mąkę z wodą by zagęścić zupę. Wcześniej przygotowana zawiesiną zaprawiamy zupę i zagotowujemy, doprawiamy sola, pieprzem i koperkiem.

 

Naleśniki z nadzieniem:
Mąka 3 szklanki
Mleko 1,5 szklanki
Woda gazowana 1,5 szklanki
Szczypta soli
3 jajka
olej

 

Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ma mieć konsystencję gęstszej śmietany, gdy będzie za gęste dolewamy wody lub mleka, gdy za rzadkie to dosypujemy mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut do odpoczynku po tym czasie smażymy na patelni naleśniki i dostawiamy je do wystygnięcia.

 

Nadzienie do naleśników:
Serek kanapkowy naturalny lub z ziołami 2 szt.
Śmietana 5 łyżek
Ser żółty 30 dag

 

Ser ścieramy na tarce, dolewamy śmietanę i dokładamy serki wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowane wcześniej naleśniki przekładamy masą i zwijamy w rulon. Przed nalaniem zupy naleśniki kroimy w paseczki i wrzucamy je do miski, zalewamy gorąca zupą i dekorujemy koperkiem.

 

Piernik:
2 szklanki mleka
1,5 kostki margaryny
1,5 szklanki cukru
4 łyżki miodu
4 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżeczki sody
4 łyżki kakao
Przyprawa do piernika
Kilka łyżek powideł lub innego dżemu najlepiej kwaśnego

 

Mleko, cukier, miód i margarynę zagotowujemy, gdy wszystko się rozpuści odstawiamy z palnika do wystygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, sodę, przyprawę i kakao, dodajemy 4 żółtka i kilka łyżek dżemu lub powideł. Gdy masa będzie przestygnięta wlewamy ja do reszty składników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. W osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek, po czym delikatnymi ruchami mieszamy z przygotowaną masą piernikową. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piernik pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.

Żeberka w coli i ketchupie, puree z ziemniaków i sałatka colesław

 

Żeberka w coli i ketchupie:
2 kg żeberek
1,5 szklanki ketchupu ostrego
2 szklanki coca-coli
Pół główki czosnku
2 cebule
Koncentrat pomidorowy
Ostra i słodka papryka
Sól, pieprz
Tymianek

 

Żeberka kroimy na mniejsze części, układamy w garnku. W naczyniu mieszamy ketchup, coca-colę, przyprawy. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebule obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do marynaty. Żeberka zalewamy marynatą i zostawiamy na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, żeberka wraz z marynata układamy na blaszce i pieczemy przez godzinę pod przykryciem, później poł godziny przed wyjęciem odkrywamy żeberka i pieczemy, do zrumienienia.

 

Puree z ziemniaków:
Kilogram ziemniaków
Mleko
Masło
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa

 

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W garnku podgrzewamy mleko. Gdy ziemniaki będą miękkie przeciskamy je przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem dodając masło, gdy ziemniaki będą utarte to dolewamy pomału mleka i mieszamy, można zblendować mikserem. Do smaku doprawiamy, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 

Sałatka colesław:
Glówka kapusty białej
Marchew
Cebula
Musztarda
Sok z cytryny, może być ocet winny z białego wina
Jogurt naturalny
Majonez
Sól, pieprz

 

Kapustę szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Do kapusty dodajemy sól i mieszamy, aż puści soki. Dodajemy po kolei marchew i cebulę, zakwaszamy do smaku octem i cytryną, dodajemy cukier i sos zrobiony z majonezu, jogurtu i musztardy. Odstawiamy wszystko na chwile, by się przegryzło.

Zupa cebulowa na białym winie, bagietki domowej roboty

 

Zupa cebulowa na białym winie:
Cebula 1 kg
Białe wino 300 ml
Bulion warzywny
Tymianek
Czosnek
Pietruszka
Liść laurowy
Ser żółty
Ziele angielskie
Masło
Sól, pieprz

 

Cebulę obieramy, kroimy w piórka. W garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojona cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy, aż cebula będzie szklista i będzie się karmelizować. Dolewamy białe wino i bulion. W gazę zawijamy liść laurowy, pietruszkę nać i ziele angielskie wkładamy do zupy i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż cebula zmięknie. Gdy zupa będzie gotowa doprawiamy  ją do smaku solą i pieprzem i tymiankiem. Na wierzchu posypujemy serem i natką pietruszki.

 

Bagietki domowej roboty (przepis na 4 bagietki):
16 dag świeżych drożdży lub 8 dag
1 szklanka mleka
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
4 szklanki mąki

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko wraz z masłem i cukrem zagotowujemy, odstawiamy do wystygnięcia. Woda musi być ciepła. Do miski wlewamy mleko i dodajemy drożdże ( w przypadku drożdży suchych wystarczy je wymieszać z mąką) mieszamy. Dosypujemy jedną szklankę mąki i mieszamy dalej. Powoli dosypujemy po jednej szklance mąki. I dodajemy sól, w razie  gdy ciasto będzie za rzadkie dosypujemy ½ szklanki mąki. W misce nasmarowanej olejem zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Można nagrzać piekarnik do 50 stopni i zostawić tam ciasto. Na blacie posmarowanym mąką delikatnie wykładamy ciasto by nie straciło swojej objętości. Formujemy 4 bagietki na długość 30-45 cm. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, pryskamy 8-10 razy wodą by utworzyła się para, gdy nie mamy czym, to na dół warto wstawić blachę z woda i poczekać aż się zagotuje. Przed włożeniem bagietek wyjąc blachę z wodą. Bagietki ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie włożyć do piekarnika, po 10 minutach zmniejszyć piekarnik do 200 stopni i piec bagietki do suchego spodu, aż będzie takie głuchy odgłos jak uderzy się w spód bagietki.

Szarlotka z bezą i kruszonką z lodami waniliowymi

 

3 szkl. mąki
200 g margaryny lub masła
8 łyżek cukru
5 żółtek
Szczypta soli
Skórka otarta z cytryny
Cukier waniliowy
Opcjonalnie zimna woda lub łyżka śmietany
Beza:
5 białek
1,5 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Nadzienie:
1,5 kg jabłek
Cynamon
0,5 szkl. cukru
Masło
Skórka otarta z cytryny
Cukier waniliowy
Rum lub wódka
Rodzynki
Marmolada różana

 

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i cukier. Zimne masło kroimy na kawałki. Mąkę z masłem siekamy nożem do utworzenia się grudek, dodajemy żółtka oraz skórkę z cytryny zagniatamy. Opcjonalnie możemy dodać łyżkę śmietany lub wody. Wyrobione ciasto chłodzimy 30 minut w lodówce. Jabłka obieramy, kroimy w większą kostkę. W garnku topimy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy, skórkę otarta z cytryny. Gdy składniki się połączą dodajemy jabłka i mieszamy, aż jabłka lekko zmiękną i wytworzy się karmelowy sos. Rodzynki namaczamy we wrzątku, odcedzamy i dolewamy wódki lub rumu do namoczenia się. Gdy jabłka będą gotowe dodajemy rodzynki wraz z alkoholem. Wychłodzone ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą częścią ciasta wykładamy blachę wyłożona papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Gdy ciasto się podpiecze wykładamy na nie marmoladę, rozsmarowując ją po całym cieście, a na to jabłka. Na jabłka kruszymy pozostałą część ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika na 30 minut, po tym czasie wyjmujemy ciasto, by nałożyć beze. Do zimnych białek dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywno w misce metalowej lub szklanej, gdy białka będą sztywne dodajemy po 1 łyżce cukru stopniowo i ubijamy. Gdy ubijemy białka, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy delikatnie łyżką. Wykładamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 190 stopni po czym zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy ciasto odstawiamy do wystygnięcia, gdy będzie jeszcze cieple ale nie gorące kroimy i dodajemy po łyżce lodów waniliowych.