Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom

tl_files/gallery/caritas/programy/wigilijne/2017/IMG_2521.JPGCaritas Diecezji Siedleckiej – jak co roku - włącza się w akcję „Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom”. Świeca Caritas na przestrzeni lat stała się jednym z najważniejszych i najbardziej rozpoznawalnych symboli Wigilii w Polsce. Płomień każdej wigilijnej świecy daje szansę na lepszą przyszłość dzieciom z ubogich rodzin w naszej Ojczyźnie i zagranicą.

Historia akcji

Pomysł ogólnopolskiej akcji Caritas, „Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom”, zrodził się w ośrodku pomocy dla dzieci niepełnosprawnych w Rusinowicach w 1993 roku na zebraniu dyrektorów Caritas Diecezjalnych. W szybkim tempie pomysł zamienił się w nieodłączny symbol polskiej Wigilii, a miliony polskich dzieci w burzliwych czasach przemiany systemowej zaczęły otrzymywać pomoc za pośrednictwem rozwijających się Caritas Diecezjalnych. Od 1996 roku 10 groszy z każdej świecy przeznaczane jest na pomoc dla dzieci żyjących w najuboższych krajach świata, w ostatnich latach są to dzieci – ofiary wojny syryjskiej i irackiej. Od jubileuszowego 2000 roku akcja organizowana jest wspólnie z Diakonią Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego, Kościoła Ewangelicko-Reformowanego oraz Eleos Kościoła Prawosławnego. Od tego momentu odbywa się także wspólna, ekumeniczna inauguracja. Inicjatywa corocznie spotyka się z życzliwym odzewem. Liczba świec rozprowadzanych w parafiach przez Caritas Diecezjalne rosła od 260 tysięcy w 1994 roku do 4,5 miliona w 2003 roku. Obecnie Caritas rozprowadza w Polsce ok. 3 milionów świec.

Świece w Caritas Diecezji Siedleckiej

W bieżącym roku, Caritas Diecezji Siedleckiej przygotowała do dystrybucji w parafiach 64 tys. świec. Ofiara za świece w zależności od wielkości wynosi: 5zł, 10zł, 15zł lub 20zł. Organizacja w całym przedsięwzięciu ponosi koszty wyprodukowania i logistyki związane ze świecami. Uzyskane w diecezji siedleckiej środki przeznaczane będą na:

• zakup tornistrów podczas akcji „Tornister Pełen Uśmiechów”
    (w 2017 roku – 1665 sztuk)
  • zorganizowanie kolonii letnich dla dzieci w ramach akcji „Wakacyjna Akcja Caritas”
    (w 2017 roku – blisko 300 dzieci)
  • wsparcie działalności świetlic prowadzonych przez Caritas Diecezji Siedleckiej (Socjoterapeutyczna w Siedlcach, Profilaktyczno-Wychowawcza w Siedlcach oraz Socjoterapeutyczna w Parczewie – w sumie korzysta z nich 90 dzieci)
  • pomoc dzieciom w krajach misyjnych
    (w 2017 roku - 50 groszy z każdej świecy wspomoże funkcjonowanie internatu dla dziewcząt w miejscowości Bulo Bulo w Boliwii)
  • 10 gr z każdej świecy trafia do Caritas Polska na wsparcie działań humanitarnych w Syrii
  • część środków zostaje w parafiach (50gr za świecę małą, 1zł za świecę średnią, 2zł za świecę dużą oraz 3zł za świecę bardzo dużą)

Kontakt w Caritas Diecezji Siedleckiej: