Planujesz ślub? Zamień kwiaty na stypendium dla dzieci!

tl_files/gallery/caritas/programy/zamien_kwiaty_na_stypendium/Skrzydla_promo-700x356.jpg

„Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli”

(Albert Schweitzer)

Szanowni Państwo, Drodzy Nowożeńcy,

Ślub to wyjątkowa uroczystość, którą zapamiętuje się na długie lata.  Przyszli małżonkowie z wielką starannością przygotowują każdy szczegół ślubnej uroczystości. Wyjątkowa oprawa, gdzie wszystko dopięte jest na ostatni guzik, to dla wielu z nas „NAJPIĘKNIEJSZY DZIEŃ W ŻYCIU”. Byłoby nam niezmiernie miło, gdyby tak ważna uroczystość była również okazją do podzielenia się swoim szczęściem z innymi. Od jakiegoś czasu popularna stała się zamiana kwiatów, czy czekoladek na wspieranie działań charytatywnych.

Kochani! Dzień Waszego ślubu może być szczęściem nie tylko dla Was, ale i dla dzieci z mniej zamożnych rodzin. Dodajcie im SKRZYDEŁ i szansę na lepszą PRZYSZŁOŚĆ!

Proponujemy, aby Państwa goście zamiast wydawać pieniądze na kwiaty, przeznaczyli je na stypendium dla uzdolnionej młodzieży, podopiecznych naszej Caritas w ramach programu SKRZYDŁA. Szczegóły dotyczące programu tutaj:

Zasada pomocy jest bardzo prosta!

1. Zgłaszacie Państwo chęć udziału w akcji „Zamień kwiaty na stypendium” – najlepiej skontaktować się z koordynatorem Caritas Diecezji Siedleckiej: Małgorzata Mućka tel. 780 061 313 e-mail: mmucka@caritas.pl.
  2. W treści zaproszenia na ślub dopisujecie wzmiankę, że zamiast kwiatów pragniecie przekazać zebrane środki   na Stypendium w ramach programu Skrzydła (wzory życzeń  poniżej).
  3. Caritas Diecezji Siedleckiej  przekazuje Państwu puszkę na zbieranie pieniędzy.
  4. Po uroczystości zebrane pieniądze można wpłacić bezpośrednio na konto bankowe: PL 78 9194 0007 0027 9318 2000 0010 z dopiskiem SKRZYDŁA lub przywieźć osobiście do biura Caritas Diecezji Siedleckiej przy ul. Budowlanej 1 w Siedlcach.
  5. Każde przekazane 150 zł,  to miesięczne stypendium dla naszego podopiecznego i lepsze perspektywy na przyszłość! Kwota rocznego stypendium dla 1 dziecka to tylko 1 500 ,00 zł!
  6. Przyślijcie nam kilka zdjęć ze ślubu, abyśmy mogli podzielić się Państwa szczęściem z innymi i podziękować za przyłączenie się do akcji.

Przyłącz się do akcji ! Dodaj im skrzydeł! Poczuj radość z pomagania!

Dobro zawsze wraca!

Poniżej propozycje wierszyków do życzeń ślubnych:

Zamiast kwiatków do wazonu,
Które uschną w naszym domu,
Propozycję mamy taką,
Byście serca uchylili,
Konwenanse odrzucili,
Zamiast kwiatów pieniądz w dłoni,
Dzieci szczęście Was dogoni.

Nasi Kochani Goście
Kwiatków nam nie przynoście
wolimy dostać pieniążki
z których ucieszą się dziecięce rączki.

Prosimy kwiatów nam nie kupować,
lecz biedne dzieci szczodrze obdarować
Skrzydeł im dodać
Lepszą przyszłość podarować!
Kochani Goście,
Na naszej nowej drodze życia,

Życzenie wielkie mamy,
na zdolne dzieci pieniążki  zbieramy,
By móc radować się
ich talentami pomnażaniem
Skrzydeł im dodać
Lepszą przyszłość podarować!

• Ambasadorzy „Zamień kwiaty na stypendium” - Olga i Łukasz Woźniak

tl_files/gallery/caritas/programy/zamien_kwiaty_na_stypendium/002.jpg

Planując ślub wiedzieliśmy, że nie będziemy chcieli kwiatów ani upominków dla siebie. Przyświecała nam idea, żeby podzielić się naszym szczęściem z kimś, kto potrzebuje pomocy. Nam kwiaty, słodycze, książki czy też inne podarunki nie były niezbędne, a dla naszych Gości zakup ich stanowiłby wydatek. W związku z powyższym ośmieliliśmy się poprosić o wsparcie dla instytucji charytatywnej. Od początku wiedzieliśmy, że będzie to Caritas naszej diecezji. Zdawaliśmy sobie sprawę, że organizacja ta potrzebuje środków finansowych na realizację różnorodnych programów. Nie mieliśmy tylko koncepcji, na który z nich je przeznaczyć. Decyzję pomógł nam podjąć ks. Marek Bieńkowski. Zaproponował program "Skrzydła", który ma na celu pomoc najbiedniejszym dzieciom- uczniom szkół podstawowych, średnich i gimnazjów w naszej diecezji. Pomoc ta miała być przeznaczona m.in. na sfinansowanie korepetycji, kursów czy wyposażenie w materiały szkolne. Oboje z mężem mieliśmy to szczęście, że dorastaliśmy w rodzinach, gdzie rodzice dokładali wszelkich starań, by nas wykształcić i zapewnić nam dostatni byt. Ale zdajemy sobie sprawę, że nie wszyscy mają tyle szczęścia. Jest wiele zdolnych dzieci pochodzących z ubogich czy patologicznych rodzin, których rodziców nie stać jest bądź nie myślą o tym, by pomóc swoim pociechom szlifować ich talenty. A przecież każdy z nas został obdarzony jakimś talentem, który ma za zadanie rozwijać. Zdecydowaliśmy się przeznaczyć zebrane przez nas datki na program "Skrzydła" i dać tym samym szansę utalentowanym dzieciakom. Mamy nadzieję, że dzięki wsparciu ktoś otrzymał pomoc, która była mu niezbędna do szlifowania swojego diamentu. Dlatego też pragniemy zachęcić wszystkich Narzeczonych, którzy planują ślub, by rozważyli możliwość zamiany kwiatów czy prezentów na ufundowanie stypendium dla zdolnych a ubogich dzieci i młodzieży. Kwiaty szybko przekwitają, słodycze wiążą się ze skutkami ubocznymi, piąta taka sama książka już nie cieszy, a dobro do człowieka wraca.