Caritas: „Kromka Chleba dla sąsiada”

Pomoc osobom cierpiącym niedostatek, starszym, samotnym i opuszczonym – to cel ogólnopolskiego programu „Kromka Chleba dla sąsiada”, w który włącza się Caritas Diecezji Siedleckiej. W dniach 21-22 września 2018r., we wszystkich sklepach Biedronka na terenie diecezji siedleckiej, odbędzie się zbiórka żywności, a 23 września wolontariusze i obdarowani spotkają się na mszach świętych w tych parafiach diecezji, które przyłączyły się do akcji.

- W akcji chodzi nam o to, aby wyrazić życzliwość i zainteresowanie losem sąsiada, o którym często niewiele wiemy: jakie ma problemy, czy czuje się samotny, czy ma co jeść. Pierwszym krokiem może stać się właśnie „Kromka Chleba” – mówi Monika Rybaczewska, Diecezjalny Koordynator ds. Wolontariatu w diecezji siedleckiej.

Aby włączyć się w akcję należy w sklepach Biedronka zostawić żywność z długim terminem ważności w specjalnie oznaczonych plakatami koszach. Mogą to być: mąka, cukier, makaron, ryż, kasza, olej, płatki śniadaniowe, dżemy, majonezy, keczupy, warzywa w puszkach, konserwy mięsne i rybne, herbata, kawa, słodycze.

Żywność zbierana będzie przez wolontariuszy ubranych w czerwone koszulki i identyfikatory.

Zebrane produkty zostaną przekazane w postaci paczek najbardziej potrzebującym osobom starszym i samotnym w tygodniu po zakończonej akcji.

Więcej informacji: Monika Rybaczewska – Diecezjalny Koordynator ds. Wolontariatu, pod nr tel. 512-936-068.

Tak, POMAGAM!

Ponad 27 ton żywności – to bilans ostatniej zbiórki, przeprowadzonej przez Caritas Diecezji Siedleckiej. Czy w tym roku padnie kolejny rekord? Dowiemy się tego wkrótce. Już 29 i 30 marca 2019r. (piątek, sobota) wolontariusze będą dyżurować w sklepach podczas XVI edycji ogólnopolskiej zbiórki żywności ph.: „Tak, POMAGAM!”.

Akcja „Tak, POMAGAM!” odbywa się dwa razy w roku: przed świętami Wielkanocnymi oraz Bożonarodzeniowymi. Może się w nią włączyć każdy – wystarczy wrzucić jakiś produkt spożywczy z długim terminem przydatności do koszyka. Mogą to być m.in.: mleko, mąka, cukier, makaron, ryż, dżem, majonez, herbata, groszek, kukurydza oraz słodycze. Oprócz żywności, organizacja zbiera też środki czystości. Zebrane dary trafią do osób ubogich w formie paczek, przygotowane zostaną dla nich także świąteczne posiłki.

Zbiórka żywności przeprowadzana jest przez wolontariuszy Caritas w supermarketach, sieciach handlowych i sklepach osiedlowych typu: „Biedronka”, „Tesco”, „Lidl”, „Topaz”, „Stokrotka”, „PSS Społem”, „Carrefour” itp., oraz mniejszych prywatnych sklepach, za zgodą ich właścicieli.

Kontakt: Monika Rybaczewska – koordynator akcji, tel. 512-936-068.