Aktualności Świetlicy Profilaktyczno Wychowawczej

Warsztaty zawodowe w Świetlicy Profilaktyczno Wychowawczej w Siedlcach

9 lipca w drugi czwartek tegorocznych wakacji odwiedziły nas panie Marta i Ania z Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Siedlcach.

Panie przygotowały dla nas zajęcia dotyczące wyboru zawodu i naszych zainteresowań oraz tego co chcielibyśmy robić w przyszłości, kim zawodowo chcielibyśmy być.

Zajęcia zaczęliśmy od zagadki – ile w Polsce jest zarejestrowanych zawodów i była to zagadka naprawdę bardzo trudna. Nasze „strzały” to: ponad 200, równo 212, 250, ponad 1000, a tu okazało się, że jest to aż ponad 2500.

Następnie w trakcie wspólnej pogadanki panie zapoznały nas z zawodami, których już nie ma, np.: zdun – oj był tu problem, a pomysłów na to czym zajmował się taki specjalista było prawie tyle ile głów. Drugie pytanie było równie trudne, bo panie pytały nas o zawody nowe, czyli takie, których nie było kiedyś, np.: gdy młode były nasze babcie. Okazało się, że taki zawód to m.in. ……..informatyk.

Kolejnym punktem naszych zajęć było wymienienie zawodów, które my chcielibyśmy uprawiać w przyszłości i wykonanie prac plastycznych przedstawiających te zawody. Są wśród nas m.in.: przyszły nauczyciel matematyki, ekspedientka, nauczycielki przedszkola, piosenkarka, tancerka.

Na zakończenie nasi starsi wychowankowie wypełnili Ankietę skłonności zawodowych.

Zajęcia baaaaardzo nam się podobały i z radością czekamy na następne, a te już za tydzień.

2015-07-09

Zdjęcia: Świetlica Profilaktyczno Wychowawcza w Siedlcach