Aktualności Warsztatu Terapii Zajęciowej

Kisielany: Piknik „Dziki Zachód!” za nami!

- To tu nawiązują się przyjaźnie, uczestnicy stają się bardziej otwarci i pewni siebie – mówi Urszula Pietrasik, kierownik Caritas Diecezji Siedleckiej Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kisielanach Żmichach o Pikniku Integracyjnym, który odbył się na terenie placówki 7 czerwca 2022 r.

O atrakcje imprezy zadbał organizator – WTZ w Kisielanach. Wśród nich były: występ artystyczny uczestników tej jednostki z humorystyczną piosenką country pt.: „Piggi” oraz zabawy i tańce prowadzone przez zespół „Niebanalne animacje”. Uczestnicy, pod okiem terapeutów, przygotowali podczas wcześniejszych zajęć dekoracje. Każdy miał też na sobie specjalne stroje, nawiązujące do tematu spotkania - „Dziki Zachód”.

Tego dnia w Kisielanach spotkało się około 180 osób z Warsztatów Terapii Zajęciowej, Domów Pomocy Społecznej, Środowiskowych Domów Samopomocy, Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego z trzech diecezji: siedleckiej, drohiczyńskiej oraz warszawsko-praskiej.

- Naszym głównym celem jest integracja osób z niepełnosprawnością. Kontakt z drugim człowiekiem niewątpliwie ma pozytywny wpływ na ich życie – mówi U. Pietrasik. I dodaje: - Pomimo wysokiej temperatury nikt nie chciał schodzić z parkietu. Uczestnicy swoją energią i entuzjazmem zarażali wszystkich dookoła. Uśmiech nie schodził im z twarzy, a oczy wypełnione były szczęściem i dobrem.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się: Wójt Gminy Mokobody Pani Iwona Księżopolska, Sekretarz Gminy Siedlce Pani Dorota Dmowska Paczuska, Zastępca Dyrektora Caritas Diecezji Siedleckiej Ksiądz Paweł Zazuniak, Kierownik Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Siedlcach Pani Iwona Kaniewska, Kierownik Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Mokobodach Pani Wiesława Dymowska, Proboszcz Parafii Matki Bożej Fatimskiej w Legionowie ks. Tomasz Chciałowski oraz kierownicy jednostek Caritas diecezjalnej.

(Anna Dyrdowska, AN)

2022-06-10