Aktualności Warsztatu Terapii Zajęciowej

Kisielany: Zbierają na samochód

- Nasza placówka pozwala osobom z niepełnosprawnościami rozwijać się oraz zdobywać umiejętności potrzebne w codziennym funkcjonowaniu – mówi o Warsztacie Terapii Zajęciowej Urszula Pietrasik, kierownik jednostki prowadzonej przez Caritas Diecezji Siedleckiej. Aby wszyscy uczestnicy bezpiecznie dotarli na zajęcia potrzebują nowego samochodu do ich transportu. Ruszyła zbiórka - potrzeba 131 tysięcy złotych!

Warsztat jest placówką pobytu dziennego dla 32 osób z niepełnosprawnościami z powiatu siedleckiego. Powstał w grudniu 2014 roku w Kisielanach Żmichach.

– Prowadzimy rehabilitację społeczną i zawodową, aby nasi uczestnicy byli jak najbardziej samodzielni, niezależni i zaradni w codziennym życiu oraz zdolni do podjęcia pracy. Rozwijamy i uczymy ich wielu umiejętności. Terapia odbywa się w szęściu pracowniach: rękodzieła artystycznego, multimedialnej, gospodarstwa domowego, krawiecko-hafciarskiej, gospodarczo – technicznej oraz ogrodniczo – florystycznej. Poza tym, pomagamy im poczuć się potrzebnymi i dowartościowanymi, spełniać marzenia, nawiązywać i pielęgnować przyjaźnie – wymienia U. Pietrasik.

Obecnie w placówce są dwa samochody, które jednak nie są w stanie dowieźć wszystkich do Warsztatu. Rozwiązaniem tego problemu byłby zakup nowego busa.

Do zbiórki może przyłączyć się każdy. Dowolne kwoty z dopiskiem „Bus WTZ Kisielany” należy wpłacać na konto Caritas Diecezji Siedleckiej Bank Spółdzielczy O/Siedlce 78 9194 0007 0027 9318 2000 0010.

(AN)