Aktualności Ośrodka Misericordia

„Sprawni żeglarze”- rekreacyjne żeglowanie osób niepełnosprawnych na Mazurach

„Sprawni żeglarze”- rekreacyjne żeglowanie osób niepełnosprawnych na Mazurach to impreza dla osób niepełnosprawnych z terenu powiatu bialskiego organizowana przez Ośrodek „Misericordia” Caritas oraz Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Białej Podlaskiej. W wydarzeniu brali udział uczestnicy z powiatu uczęszczający do Warsztatu Terapii Zajęciowej oraz Środowiskowego Domu Samopomocy Ośrodka „Misericordia” Caritas. W sprawnej realizacji imprezy pomogli oddani wolontariusze. Sternikami na żaglówkach byli certyfikowani patentem Polskiego Związku Żeglarskiego sternicy i żeglarze.

Niesamowity rejs rozpoczął się 26 maja 2014 r. w Porcie PTTK Wilkasy i był kontynuowany do 30 maja na jeziorach mazurskich między innymi Niegocin, Tajty, Mamry oraz portach będących na szlaku żeglownym między innymi: : „Keja” w Węgorzewie, Sztynort, Skłodowo oraz Wilkasy. Podczas rejsu uczestnicy mieli możliwość zapoznania się z elementami żeglarstwa oraz poznać uroki mazurskich jezior i krajobrazów. Wspólna integracja, przygotowanie posiłków, wieczorne śpiewanie szant a także zajęcia przy obsłudze jachtów pozwoliło uczestnikom w ciekawy sposób spędzić czas, rozwinąć zainteresowania a także zrelaksować się. Pływanie w zorganizowanej grupie kilku jachtów pokazało jak ważna jest współpraca oraz wzajemna pomoc. Podczas rejsu możliwa była integracja pod żaglami z uczestnikami Warsztatu Terapii Zajęciowej w Wisznicach. Te kilka dni spędzonych na wodzie pozostanie we wspomnieniach uczestników na bardzo długo.

Już 16 czerwca br. kolejny wyjazd uczestników WTZ Caritas Diecezji Siedleckiej do Giżycka. Na zaproszenie Polskiego Związku Żeglarzy Niepełnosprawnych, którzy pozyskali fundusze z PEFRONu - grupa uczestników ze Skórca i Białej Podlaskiej weźmie udział w obozie żeglarskim. Osoby o różnym stopniu dysfunkcji psychicznej i fizycznej będą pod okiem instruktorów doskonalić swoje żeglarskie umiejętności.

2014-06-01

Zdjęcia: Ośrodek "Misericordia" Caritas w Białej Podlaskiej