Aktualności Świetlicy Socjoterapeutycznej

Dzień Dziecka - wycieczka do Czarodziejskiej Doliny

Z okazji Dnia Dziecka Świetlica Socjoterapeutyczna Caritas Diecezji Siedleckiej w Parczewie 3 czerwca 2015r. zorganizowała dzieciom wyjazd do Czarodziejskiej Doliny.

Naszą podróż rozpoczęliśmy o godzinie 9.00. Pogoda była słoneczna i sprzyjająca aktywnemu wypoczynkowi. Po kilku nieprzewidzianych perypetiach, związanych z dojazdem do celu naszej podróży, naszym oczom ukazała się Czarodziejska Dolina.

Zwiedzanie wioski rozpoczęliśmy od zabawy w Sali Zabaw, w której dzieci oddały się szaleństwu na dwupoziomowej konstrukcji zjeżdżalni z basenem kulkowym. Następnie, trochę już zmęczeni, udaliśmy się z wizytą do Dworu Wróżek. Naszą przewodniczką była najprawdziwsza wróżka! Pokazywała i opowiadała nam czym zajmują się one na co dzień. Na początku, każde dziecko otrzymało śmieszny kapelusz. Mali odkrywcy mieli okazję nauki latania na miotle z miłą czarodziejką Fuksią. W kolejnej sali bawiliśmy się w „gubienie cienia” na podstawie Piotrusia Pana, mieliśmy też okazję zobaczyć jak wyglądała dawna szkoła, gdzie dzieci samodzielnie kolorowały drewnianą zawieszkę przedstawiającą smoka. Następnie wzięliśmy udział w Show Chemicznym, podczas którego wróżka przeprowadzała różne ciekawe eksperymenty.

Po wizycie w Dworze Wróżek była krótka przerwa na jedzonko, po której naszą grupę przejął Sir Wojciech – Reprezentant Bractwa Rycerskiego. Dalsze zwiedzanie Doliny rozpoczęliśmy od spotkania z prastarym Drzewcem. Następnie poszliśmy do Krainy Ślepych Zaułków. Wszyscy mogli tam spróbować przejść kilka labiryntów i rozwiązywać logiczne zagadki. W Obozie Zbójcerzy Sir Wojciech podzielił grupę na dwie drużyny, które rywalizowały pokonując tor przeszkód, a na strzelnicy każdy szkolił się w strzelaniu z łuku do smoków. Idąc szlakiem Smoczych Legowisk mieliśmy okazję obejrzenia kilku przedstawicieli smoków. Zakończeniem naszej wycieczki było, nieograniczone czasowo, szaleństwo na dmuchańcach.

Cała wyprawa okazała się super przygodą!! Zmęczeni, ale w świetnych humorach, wróciliśmy do domu…

2015-06-09

Zdjęcia: Świetlica Socjoterapeutyczna w Parczewie