Aktualności Świetlicy Socjoterapeutycznej

„FARMA ILUZJI”

16 maja 2013r. dla dzieci ze Świetlicy Socjoterapeutycznej Caritas w Parczewie, w ramach „Dnia Dziecka”, została zorganizowana wycieczka do „Farmy Iluzji”.

Wyjazd zaplanowany został na godzinę 9.00 rano i tak też się stało. Droga do wsi Mościska koło Woli Życkiej, gdzie znajduje się „Farma Iluzji” minęła szybko i przyjemnie.

Po dotarciu na miejsce czekała już na nas przewodniczka, która oprowadzała i zdradzała nam tajemnice konstrukcji i działanie poszczególnych atrakcji.

Pierwszą ciekawostką był „lewitujący kran”, następnie dzieci mogły sprawdzić swoje możliwości w labiryncie, kolejnym miejscem były okopy, tor przeszkód, odwiedziny u „Szeryfa Czarusia” i „Gwiazdeczki”. Niezwykłe okazało się Muzeum Iluzji, gdzie podejrzeliśmy tajniki trój wymiaru, lustra weneckiego, gry świateł i złudzeń optycznych. Przy wyjściu, każdy chciał się przejrzeć w wyszczuplającym lustrze oraz lustrze nieskończoności. Następnie udaliśmy się do Latającej Chaty Tajemnic, gdzie mogliśmy zaznać wariacji naszego błędnika. Po niecodziennych wrażeniach odpoczywaliśmy na krześle olbrzyma, czując się jak krasnoludki.

Nieograniczone wariacje na dmuchańcach i trampolinach były atrakcją, która na długo pochłonęła naszych podopiecznych, a wizyta w Grobowcu Faraona byłą zaskakująca i dostarczyła nam niezapomnianych przeżyć.
Nareszcie przyszedł czas na małe co nieco. Rozpalone ognisko już na nas czekało, na którym sprawnie upiekliśmy kiełbaski. Po posiłku część z dzieci miała okazję przejechać się na pojeździe przyszłości segway-u. Jednak jak się okazało w trakcie, nie było to takie proste jak się wydawało.

Cały dzień dostarczył wszystkim niezapomnianych wrażeń. Ogrom atrakcji sprawił, iż dzieci wracały do domu zadowolone, wesołe i pełne nowych doświadczeń.

Wycieczka zrealizowana została dzięki środkom finansowym Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Parczewie. Dziękujemy!!!!!!!!!!!!!!!!!

2013-05-20

Zdjęcia: Świetlica Socjoterapeutyczna w Parczewie