Aktualności Świetlicy Socjoterapeutycznej

Siedlce: Dzieci wróciły do świetlic

Odrabianie lekcji, gry i zabawy oraz integracja z rówieśnikami – to tylko część z głównych zajęć, na które mogą liczyć dzieci z dwóch świetlic, prowadzonych przez Caritas Diecezji Siedleckiej w Siedlcach. Wychowankowie, podczas rozłąki z powodu pandemii koronawirusa, mieli zapewnione wsparcie online, lecz mimo to oczekiwali na powrót do zajęć stacjonarnych. Od 15 lutego 2021 r. placówki są już otwarte, oczywiście z zachowaniem obostrzeń.

Świetlica przy ul. Bpa I. Świrskiego 57 oraz Świetlica przy ul. Floriańskiej 3 są czynne dla dzieci od poniedziałku do piątku w godz. 13:00-18:00. Przychodzą one jednak na zmianę.

- Nasi podopieczni mają zapewnione wsparcie w rozwoju swoich zainteresowań, prowadzimy dla nich naukę j. angielskiego i pracujemy indywidualnie, bo wierzymy, że bezpośrednie rozmowy pomagają m.in. w rozwiązywaniu konfliktów – mówi Karolina Sałasińska, wychowawca Świetlicy Socjoterapeutycznej CDS w Siedlcach.

O wszechstronny rozwój dzieci, oprócz kadry wychowawczej, dbają: socjoterapeuta, psycholog i edukator do zajęć z j. angielskiego.

Świetlice prowadzą też kalendarz dni nietypowych. Ostatnio obchodzono Dzień Dinozaura – czytano o nich, malowano, powstał też ogród pełen miniatur tych zwierząt.

Więcej informacji:

(AN)