Aktualności Warsztatu Terapii Zajęciowej

Pierwsza pomoc

"Beatus est, qui prodest, cui potest - szczęśliwy jest ten, kto może komuś pomóc."

Powyższe słowa umieściliśmy na podziękowaniu dla Medycznego Studium Zawodowego im. Zofii Bagińskiej w Parczewie za przeprowadzenie pokazu z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej w naszym Warsztacie, który odbył się 14 maja 2013r. Wydały się nam one bardzo trafne. Wyobraźmy sobie: idziemy ulicą i nagle pisk opon, huk, dźwięk rozbijanego szkła, może wrzaski, gdzieś krew, tłum gapiów i my w tym wszystkim. Pierwsza myśl – co się stało? Kolejna – może komuś trzeba pomóc, ale ja? Ja się nie znam. Jeszcze zaszkodzę, a nie pomogę. W takich sytuacjach trzeba wreszcie przestać skupiać się na sobie, a po prostu działać, bo często o czyimś życiu decydują sekundy.

Po raz kolejny przypomniała nam o tym pani Irena Bartnik ze swoimi studentami I roku Ratownictwa Medycznego: Iloną, Marleną i Bartkiem. Co roku spotykamy się, aby przypomnieć sobie i utrwalić wiedzę o udzieleniu pierwszej pomocy. Sposób postępowania przy reanimacji, pozycja bezpieczna, tamowanie krwotoku, bandażowanie – mogliśmy to wszystko przećwiczyć na fantomie i na sobie nawzajem. W tym roku na wyróżnienie zasłużyła Elwira, która bardzo poprawnie przeprowadziła masaż serca.

Budującym jest fakt, że czas spędzony na tym pokazie nie był stracony dla naszych uczestników. Życie często weryfikuje naszą wiedzę. Troje z naszych podopiecznych wracając do domu zauważyło kobietę, która wydawała się omdlewać na ulicy. Nie przeszli obok niej obojętnie. Zainteresowali się nią, i w dużej mierze dzięki pokazowi, nie bali się zaoferować pomocy. Brawo Magda i Kamil. Jesteśmy dumni z Waszej postawy.

WTZ Parczew

2013-05-20