Aktualności Warsztatu Terapii Zajęciowej

Caritas Diecezji Siedleckiej: Podopieczni Warsztatu z Siedlec wśród nagrodzonych

Nagroda Grand Prix VII edycji Konkursu Sztuki Nieprofesjonalnej „Szukamy Nikifora”, organizowanego przez Stowarzyszenie Wspólnota Arche oraz Fundacja Leny Grochowskiej trafiła do Marty Jeleszuk – podopiecznej Caritas Diecezji Siedleckiej Warsztatu Terapii Zajęciowej w Siedlcach. Wyróżnieniami uhonorowano również prace jej trzech kolegów.

„Konkurs Sztuki Nieprofesjonalnej "Szukamy Nikifora" ma na celu propagowanie sztuki amatorskiej oraz twórców z kręgu sztuki naiwnej, którzy wykształcili swój sposób obrazowania świata, nie mieszczący się w naukowych schematach. Osób, które nie stosując perspektywy zbieżnej oraz klasycznego światłocienia ukazują swoje spojrzenie na otaczającą ich rzeczywistość. Prace, które poprzez swój niepowtarzalny charakter niosą ze sobą ładunek emocjonalny, odrzucając wartość literacką.” – czytamy na stronie internetowej organizatora konkursu.

W listopadzie 2020 r. Nagroda Grand Prix  w wysokości 3 000 zł trafiła w ręce Marty Jeleszuk, a wyróżnienia w wysokości 100 zł do Krzysztofa Matuły, Marcina Michalaka i Łukasza Łaszczyka.

- Marta Jeleszuk jest obecnie w pracowni rękodzieła artystycznego naszego Warsztatu. Ma 34 lata. Bardzo lubi pracować, odkrywać nowości, nowe techniki pracy. Widzi świat w sposób barwny. Jej prace są żywe, kolorowe. Postrzega świat prosto, ale ciekawie. Inspiracją do prac zgłoszonych na konkurs był las – mówi Mirosław Chromiński, instruktor pracowni CDS Warsztatu Terapii Zajęciowej w Siedlcach.

Pokonkursową wystawę prac można oglądać w ARCHE Hotele.

Więcej informacji:

(AN)

***

2020-11-06

Zdjęcia: Caritas Diecezji Siedleckiej Warsztat Terapii Zajęciowej w Siedlcach (zdjęcia 001-003 - prace Marty Jeleszuk, 004-006 - prace Krzysztofa Matuły, 007-008 - prace Łukasza Łaszczyka, 009-010 - prace Marcina Michalaka)