Aktualności Warsztatu Terapii Zajęciowej

Dzień otwarty dla osób niepełnosprawnych w siedleckim oddziale ZUS

W ramach Europejskiego Dnia Walki z Dyskryminacją Osób Niepełnosprawnych w siedzibie Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Siedlcach mieszczącego się przy ul. Browarnej 12, zorganizowany został „Dzień otwarty dla osób niepełnosprawnych”.

21 maj w oddziale ZUS w Siedlcach w godzinach 9.00 - 14.00 wszyscy zainteresowani mogli porozmawiać z ekspertami ZUS, NFZ, Powiatowego Urzędu Pracy, Państwowej Inspekcji Pracy, Urzędu Skarbowego, Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej czy MOPR. Eksperci zgromadzeni w siedzibie ZUS udzielali bezpłatnych porad z zakresu wsparcia i aktywizacji zawodowej osób niepełnosprawnych.

W tym dniu również i nasza placówka wzięła udział. W siedzibie ZUS zorganizowana została konferencja przybliżająca wszystkim zainteresowanym działalność Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Polsce. Każdy z odwiedzających w tym dniu ZUS w Siedlcach otrzymał opracowany przez ZUS i PFRON „Informator dla Osób Niepełnosprawnych”, który jest źródłem niezbędnych informacji z zakresu świadczeń z ubezpieczeń społecznych, orzecznictwa lekarskiego, programu rehabilitacji leczniczej w ramach prewencji rentowej, uprawnień pracowniczych osób niepełnosprawnych czy wsparcia ze środków PFRON.

Podopieczni naszego WTZ Siedlce mogli w tym dniu zwiedzić całą siedzibę ZUS i poznać pracę urzędników „od kuchni”. W holu głównym, petenci odwiedzający ZUS mogli obejrzeć i zakupić nasze prace oraz bliżej poznać zasady działalności Warsztatu Terapii Zajęciowej w Siedlcach.

2014-05-21

Zdjęcia: Warsztat Terapii Zajęciowej w Siedlcach