Aktualności Warsztatu Terapii Zajęciowej

„Krainie Wielkich Jezior” na pożegnanie wakacji.

Naszą wizytę w „Krainie Wielkich Jezior” rozpoczęliśmy od Giżycka, a dokładnie od wizyty w Mazurskim Ochotniczym Pogotowie Ratunkowym. Tutaj poznaliśmy pracę ratowników, sprzęt na którym pracują i zadania wynikające z faktu bycia ratownikiem wodnym. Poznaliśmy zasady udzielania pierwszej pomocy oraz bezpiecznego wypoczynku nad wodą. Następnie udaliśmy się do portu, gdzie wsiedliśmy na statek i wypłynęliśmy na jezioro Niegocin…

Kolejny dzień to wizyt w Mazurolandii, w której zwiedziliśmy miedzy innymi Muzeum Militariów, gdzie znajduje się największy zbiór eksponatów z II Wojny Światowej na Mazurach; Park Miniatur Zabytków Warmii i Mazur – w którym w jednym miejscu przedstawiono, drobiazgowo odtworzone, w większości w skali 1:25 zabytki regionu. Wśród miniatur znanych atrakcji Mazur, Warmii oraz okolic znajdują się m.in.: bazylika w Świętej Lipce, pałace: w Sztynorcie i
w Drogoszach, zamki: w Nidzicy, Lidzbarku Warmińskim i Biskupów Warmińskich w Reszlu oraz zamek w Malborku.

Kolejnym przystankiem na naszej mapie zwiedzania Warmii i Mazur była miejscowość Owczarnia. Dokładnie, to Muzeum w Owczarni. Nazwa miejscowości - Owczarnia, jak czytamy na stronie internetowej wspomnianego muzeum – pochodzi  stąd, że była to wyspa na jeziorze gdzie hodowano owce. Po jeziorze dzisiaj nie ma śladu, natomiast teraz jest wyspa w lesie, gdzie mieszka kilka rodzin.

Od ponad 10 lat Muzeum w Owczarni gromadzi pozostałe na terenie meble, sprzęty gospodarstwa domowego i maszyny rolnicze. Zebrany przedmioty zostały poukładane w budynku tzw. Czworaka
w byłym majątku ziemskim w Owczarni.

Na stronie muzeum czytamy, że:

„Muzeum odbiega od ogólnie przyjętych schematów, gdyż zwiedzający staje pośród starych przedmiotów , w ich bezpośrednim otoczeniu czując klimat minionych lat. Przekraczając progi muzeum, zwiedzający ma wrażenie jakby się przeniósł w czasie”

Potwierdzamy, robi wrażenie…

Trzeci, ostatni dzień naszej wizyty w „Krainie Wielkich Jezior”, to wizyta w Olsztynie. Zwiedziliśmy Targ Rybny - zabytkowy plac położony w północnej części Starego Miasta, Zamek Kapituły Warmińskiej, gotycki zamek stanowi wizytówkę Olsztyna oraz Muzeum Przyrody.

2022-09-05

„Krainie Wielkich Jezior” na pożegnanie wakacji.

Zdjęcia: Warsztat Terapii Zajęciowej w Siedlcach.