Aktualności Warsztatu Terapii Zajęciowej

Lekcja historii Polski - 17 września 1939 roku.

Od wczesnych godzin porannych 1 września 1939 roku Rzeczpospolita Polska stawiała opór Niemieckim najeźdźcom, którzy od zachodu zbrojnie przekroczyli granice naszego kraju. Waleczni Żołnierze Wojska Polskiego nie żałowali krwi, aby zapewnić bezpieczeństwo Rządowi Polskiemu i obywatelom Rzeczypospolitej. Nikt nie spodziewał się, że ze wschodu przyjdzie kolejne niebezpieczeństwo.

17 września 1939 roku Armia Sowiecka pod pretekstem wzięcia „pod swoją obronę życia i mienia Zachodnich Białorusinów
i Ukraińców” w podstępny sposób przekracza granice naszej ojczyzny od wschodu.

To właśnie dzień 17 września 1939 roku, oraz jego następstwa w późniejszych latach, były tematem lekcji Historii w naszym WTZ. Podczas lekcji odczytane zostały teksty „Paktu o nie agresji” zawarty przez Rzeczpospolitą Polską, a ZSRR w 1932 roku, który w podstępny sposób został zerwany; Paktu Ribbentrop – Mołotow, a także odezwy ZRSS do Narodu Polskiego oraz Żołnierzy Armii Polskiej.  Naszą lekcję zakończyliśmy filmem, w którym jego bohaterowie wspominają dzień wejścia Armii Czerwonej na terytorium Polski.

Podczas zajęć obejrzeliśmy również najnowszy film Instytutu Pamięci Narodowej pt. „Niezwyciężeni”. Jest to krótka animacja ukazująca walkę Polaków o wolność od pierwszego dnia II wojny światowej, aż do upadku komunizmu w Europie po 1989 roku.

Lekcja historii Polski - 17 września 1938 roku.

2017-09-18

Lekcja historii Polski - 17 września 1938 roku.

Zdjęcia: Warsztat Terapii Zajęciowej w Siedlcach.

DSCF2443.JPG
DSCF2446.JPG