Aktualności Warsztatu Terapii Zajęciowej

Sprawni poprzez sport 2017

360 osób z 17 placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych z terenu województwa mazowieckiego i lubelskiego spotkało się 7 września w Roskoszy koło Białej Podlaskiej. Podopieczni Warsztatów Terapii Zajęciowej, Domów Pomocy Społecznej i Środowiskowych Domów Samopomocy wzięli udział w Festynie Integracyjnym „Sprawni poprzez sport”, którego organizatorem był Środowiskowy Dom Samopomocy działający pod skrzydłami Caritas Diecezji Siedleckiej.

Wśród konkurencji przed którymi stanęli sportowcy były m.in. rzut do celu, przeciąganie liny, rozbijanie kręgli czy ewolucje
z hula hop. Nie tylko sprytem i tężyzną fizyczną, ale także wiedzą z dziedziny ruchu drogowego musieli wykazać się uczestnicy festynu sportowego. Wszystkie grupy zmierzyły się z pytaniami zadawanymi przez policjantów, a dotyczącymi bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Na wszystkich czekała moc atrakcji w postaci pokazu sztuki walki MMA przeprowadzonego przez zawodników klubu „Dziki Wschód” z Białej Podlaskiej, a także nauka udzielania pierwszej pomocy, którą poprowadzili uczniowie Medycznego Studium Zawodowego z Białej Podlaskiej.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli: J.E. Biskup ks. Kazimierz Gurda, Dyrektor Caritas Diecezji Siedleckiej ks. Marek Bieńkowski, Prezydent Miasta Biała Podlaska Dariusz Stefaniuk oraz Starosta Bialski Mariusz Filipiuk.

2017-09-14

Sprawni poprzez sport 2017

Zdjęcia: Warsztat Terapii Zajciowej w Siedlcach.

DSCF2069.JPG
DSCF2090.JPG