Aktualności Warsztatu Terapii Zajęciowej

Wizyta Agaty Kornhauser-Dudy w Warsztacie Terapii Zajęciowej Caritas Diecezji Siedleckiej

Zdjęcia: Grzegorz Jakubowski

Warsztat Terapii Zajęciowej Caritas Diecezji Siedleckiej jest placówką pobytu dziennego dla osób niepełnosprawnych, które odbywają tu kompleksową rehabilitację zawodową i społeczną. We wtorek, 14 lutego zorganizowano bal walentynkowy, a zajęcia w specjalistycznych pracowniach nawiązywały do święta zakochanych. Do udziału w obchodach została zaproszona Pierwsza Dama.

W trakcie spotkania z kierownictwem, uczestnikami i pracownikami WTZ Agata Kornhauser–Duda zapoznała się z działalnością placówki. Została zaproszona do dołączenia do walentynkowej zabawy oraz zajęć odbywających się w poszczególnych pracowniach.

Pierwsza Dama rozmawiała z uczestnikami warsztatów o integracji osób niepełnosprawnych, ich potrzebach i wyzwaniach, przed jakimi codziennie stają. Bycie niepełnosprawnym oznacza konfrontację z problemami na każdej płaszczyźnie, jak funkcjonowanie w rodzinie, radzenie sobie w różnych sytuacjach, w urzędzie czy na ulicy. Zajęcia tego typu przyczyniają się nie tylko do doskonalenia umiejętności manualnych, ale do przeciwdziałania izolacji i służą usamodzielnianiu podopiecznych w kontekście społecznym.

Pierwsza Dama wzięła udział w zajęciach nawiązujących do przypadających dziś Walentynek, a podczas pracy rozmawiano o pasjach podopiecznych WTZ, ich talentach i mocnych stronach. Dla wielu z nich udział w praktykach to jedyna szansa wyjścia z domu, spotkania z innymi ludźmi, nawiązania przyjaźni i rozwijania zainteresowań. Uczestnicy warsztatów mówili o swoich indywidualnych celach i dotychczas pokonanej drodze do ich realizacji. Opowiedzieli o turnusach rehabilitacyjnych, wspólnych wyjściach do kina i wycieczkach, a także o udziale w konkursach. Małżonka Prezydenta doceniła, że siedlecka placówka wychodzi naprzeciw wymaganiom osób niepełnosprawnych, a zajęcia dostosowane są do realnych możliwości i potrzeb każdego uczestnika. Podopieczni siedleckiej placówki uczą się tu podejmowania indywidualnych decyzji i radzenia sobie z codziennymi obowiązkami, jak robienie zakupów. Pierwsza Dama odpowiadała na pytania o Pałac Prezydencki, w którym mieszka, jej obowiązki i działania przynoszące najwięcej satysfakcji.

W czasie późniejszego spotkania z kadrą WTZ Pani Prezydentowa podziękowała za zaangażowanie pracowników, dzięki któremu osoby niepełnosprawne mogą nie tylko się rozwijać, ale przede wszystkim czuć się osobami wartościowymi i potrzebnymi. – To dzięki państwa staraniom podopieczni wykorzystują swój potencjał, dążą do samorealizacji i czują się akceptowani. Należy się państwu wielki szacunek – stwierdziła.

W budynku mieszczącym Warsztat Terapii Zajęciowej, Caritas prowadzi również świetlicę socjoterapeutyczną. Małżonka prezydenta odwiedziła dzieci, które korzystają ze świetlicy w czasie trwających ferii. Najmłodsi podzielili się wrażeniami z dzisiejszej wizyty w radiu i opowiedzieli o balu walentynkowym. Pierwsza dama pytała uczniów o szkołę i naukę, zachęcała do korzystania z każdej okazji sprzyjającej rozwijaniu zainteresowań oraz nawiązywania szkolnych relacji, które często okazują się przyjaźniami na całe życie.

W wizycie Agaty Kornhauser-Dudy uczestniczył ks. bp. Grzegorz Suchodolski oraz dyrektor Caritas Diecezji Siedleckiej ks. Paweł Zazuniak.

Inf. Prezydent.pl

Fot. Grzegorz Jakubowski