Aktualności Wypożyczalni Sprzętu Rehabilitacyjnego

Nowy sprzęt rehabilitacyjny trafił do siedleckiej Caritas

15 łóżek rehabilitacyjnych i 22 koncentratory tlenu – to nowy sprzęt, który 18 stycznia 2016 r. trafił do Caritas Diecezji Siedleckiej przy ul. Budowlanej 1 z Caritas Polska. Zasili 4 wypożyczalnie sprzętu, z których korzystają mieszkańcy diecezji.

Specjalistyczny sprzęt został sfinansowany w ramach środków pozyskanych przez Caritas Polska z odpisu 1% podatku. Jak co roku, zakupywany jest na potrzeby chorych i niepełnosprawnych w diecezjalnych Caritas.

Wypożyczalnie Sprzętu Rehabilitacyjnego

W siedleckiej Caritas istnieją 4 wypożyczalnie: w Siedlcach, Parczewie, Białej Podlaskiej i ostatnia - powołana niedawno – w Radzyniu Podlaskim. Najstarsza z nich zaczęła działać w 2006 roku. Z usług wypożyczalni korzystają osoby chore, niepełnosprawne o obniżonej sprawności psychofizycznej na czas prowadzonej terapii i rehabilitacji.  Wypożyczalnie dysponują m.in. specjalistycznymi łóżkami pielęgnacyjnymi, koncentratorami  tlenu, wózkami inwalidzkimi, chodzikami i innym sprzętem pomocniczym. Pomoc świadczona przez te placówki jest bezpłatna. - Odwiedzając osoby, które korzystają ze sprzętu rehabilitacyjnego, dostrzegamy jaką wartość ma nasza działalność charytatywna. Jak pokazują nasze statystyki, co roku zwiększa się zapotrzebowanie na tego rodzaju wsparcie. W 2015 roku z tej formy pomocy skorzystało około 1 500 osób. Te dane mówią same za siebie i ukazują ogrom cierpienia i potrzeb związanych ze wsparciem osób niepełnosprawnych – mówi Małgorzata Mućka, koordynator Caritas Diecezji Siedleckiej.

Podaruj 1% podatku

- Gorąco zachęcam i proszę o włączenie się w naszą kampanię 1%, który może  bardzo wiele zmienić. Dzięki środkom przekazanym za pośrednictwem odpisu przy corocznym rozliczaniu podatku, znacznie zwiększa się  efektywność naszej pomocy. Przekłada się to na skalę działań skierowanych do najbardziej potrzebujących z naszej diecezji. Caritas jest wspaniałym narzędziem, przy pomocy którego to darczyńcy, czynią dobro i sprawiają, by to dobro procentowało. Razem możemy zmieniać świat – apeluje ks. Marek Bieńkowski, dyrektor Caritas Diecezji Siedleckiej.

2016-01-19

Zdjęcia: Małgorzata Mućka