Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Biała Podlaska: Diamentowa mozaika uczy ich cierpliwości

Odkrycie ostatnich miesięcy – mówi o mozaice diamentowej Jakub Semeniuk, kierownik Warsztatu Terapii Zajęciowej w Białej Podlaskiej, prowadzonego przy ul. Warszawskiej 15 przez Caritas Diecezji Siedleckiej. Powstanie pracy w nowej technice trwa nawet 3 miesiące, ale jej wykonanie to idealna forma rehabilitacji podczas pandemii.

Uczestnicy Warsztatu nauczyli się wykonywać mozaikę diamentową od instruktorki terapii zajęciowej z pracowni ceramiki i fusingu. Jest na tyle ciekawa, że weszła już na stałe do programu rocznego placówki. Będzie wykonywana cały czas.

Diamentowa mozaika to oryginalna technika umożliwiająca tworzenie efektownego, trójwymiarowego obrazu za pomocą kolorowych diamencików. Zwana jest także haftem diamentowym, czy też „malowaniem diamentami”.

- Instruktorka terapii zajęciowej wraz ze specjalistą ds. aktywizacji zawodowej i społecznej powiedzieli mi, że jest nowa forma mozaiki, której jeszcze nie mieliśmy w warsztacie. Zakupiliśmy „na próbę”. Uczestnicy tak bardzo polubili tą formę pracy, że musimy niedługo dokupić kolejne obrazy – opowiada Jakub Semeniuk.

O tym, co daje tego rodzaju zajęcie, opowiadają też sami twórcy prac. – Diamentowa mozaika nauczyła mnie cierpliwości i dokładności. Robi się to długo. Praca jest uspokajająca, wyciszająca. Bardzo się przy niej relaksuję. Mógłbym robić to cały dzień – dzieli się Artur, uczestnik Warsztatu.

Proces powstawania nie jest trudny, choć zależy od możliwości poszczególnych podopiecznych Caritas.

- Jest to dobra forma terapii na czas pandemii, ponieważ praca jest bardzo zindywidualizowana i nie wymaga zbliżania się terapeuty do uczestnika. Pozwala zachować dystans społeczny. Natomiast efekt końcowy jest tak piękny, że każdy jest zadowolony z pracy i czasu, który musiał poświęcić na jej wykonanie – dodaje J. Semeniuk.

Prace można zakupić w Warsztacie. Cena takiego dzieła zaczyna się od 300 zł.

-------------------------------

Warsztat Terapii Zajęciowej jest placówką pobytu dziennego dla osób z niepełnosprawnościami, które ukończyły 18 lat, mają orzeczony znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności i posiadają wskazanie do uczestnictwa w terapii zajęciowej. Warsztat realizuje zadania w zakresie rehabilitacji społecznej i zawodowej, zmierzając do ogólnego rozwoju oraz poprawy sprawności każdego uczestnika, niezbędnych do możliwie niezależnego, samodzielnego i aktywnego życia w społeczeństwie. Caritas Diecezji Siedleckiej prowadzi na terenie Mazowsza i Lubelszczyzny 5 Warsztatów: w Siedlcach, Białej Podlaskiej, Parczewie, Skórcu i Kisielanach.

Więcej informacji: Warsztat Terapii Zajęciowej Caritas Diecezji Siedleckiej w Białej Podlaskiej, ul. Warszawska 15, tel. 507-058-833.

(AN)

Mozaika diamentowa w WTZ CDS w Białej Podlaskiej 2021

2021-02-12

Mozaika diamentowa w WTZ CDS w Białej Podlaskiej 2021