Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Biała Podlaska: „Książka bez pieniążka”

Ruszyła zbiórka książek dla Hospicjum w Białej Podlaskiej! Do przekazywania zachęcają młodzi, biorący udział w ogólnopolskim programie „Czas na młodzież”, realizowanym również przez Caritas Diecezji Siedleckiej. W ramach projektu społecznego pt.: „Książka bez pieniążka” chcą zaangażować lokalną społeczność i stworzyć jeżdżącą biblioteczkę, pomagając tym samym podopiecznym Hospicjum i, przy okazji, dając drugie życie książkom.

Książki można dostarczać do 06 czerwca 2020 r. do stałych punktów Białej Podlaskiej:

- Biblioteka Barwna ul. Warszawska 12C

- Biblioteka al. 1000-lecia 35

- Kościół Rzymskokatolicki Pw. Św. Michała Archanioła ul. Pokoju 14

- Urząd Miasta Biała Podlaska ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 3.

W podanych miejscach czekają kartony, do których można włożyć książki (o różnej tematyce, zarówno dla dzieci jak i seniorów, mile widziana literatura polska). Niebawem pojawią się również punkty mobilne.

Więcej informacji:

Facebook: Książka bez pieniązka

Instagram: ksiazka.bez.pieniazka

e-mail: ksiazka.bez.pieniazka@adres.pl

Kilka słów o projekcie „Czas na młodzież”: Jest on skierowany do osób w wieku 15-29 lat i w założeniu ma podnieść ich kompetencje społeczne, aby zwiększyć szanse młodych na rynku pracy oraz przygotować do wolontariatu. Uczestnicy biorą udział w warsztatach kompetencyjnych, kursie kwalifikacyjnym, realizują własny projekt społeczny i odbywają staż wolontariacki. W działaniach pomagają im: Caritas Polska; Stowarzyszenie Morena; Fundusze Europejskie; Unia Europejska; Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki; Rzeczpospolita Polska.

(AN)