Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Caritas: Europejskie Dni Dziedzictwa w Milanowie

Pałac Czetwertyńskich, zakupiony przez Caritas Diecezji Siedleckiej, to obiekt bardzo mocno wpisujący się w historię gminy Milanów. W niedzielę 15 września 2019r. kompleks pałacowo-parkowy w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa został po raz pierwszy otwarty dla zwiedzających, a chętnych oprowadzali po nim księżna Czetwertyńska i Eugeniusz Wertejuk, w których role wcielili się mieszkańcy gminy. Przewidzianych atrakcji było tego dnia jeszcze więcej.

EDD W Milanowie

Historyczne postaci, przez całą wędrówkę po pałacu, opowiadali i przybliżali fakty z powstania Milanowa, samego powstania budynku i historii rodu Czetwertyńskich. To była piękna, momentami wzruszająca lekcja lokalnej historii w cudownych, majestatycznych i tętniących historią pomieszczeniach pałacu.

Zaraz po zwiedzaniu odbyła się gra terenowa zorganizowana przez Przedszkole Samorządowe w Milanowie, na której emocji było co niemiara. Grupy uczestników rozpierzchły się po terenie kompleksu w poszukiwaniu "artefaktów". Uczestnicy skakali przez zarośla, biegali i mocno wspierali się podczas "zawodów". Po minach powracających na metę z poszczególnych grup, widać było, że to autentycznie był maraton lokalnej historii.

Uwieńczeniem spotkania było ognisko połączone ze śpiewem ludowych piosenek oraz odczytaniem lokalnej poezji! W międzyczasie wszystkich wydarzeń był czas na kawę lub herbatę na pałacowym tarasie oraz odrobinę słodkości ufundowanych przez cukiernię "Markiza".

EDD w Europie

Europejskie Dni Dziedzictwa to wspólna inicjatywa Rady Europy i Unii Europejskiej, mająca na celu promowanie zabytków. W projekcie uczestniczą wszystkie państwa członkowskie Rady Europy, w tym także Polska, która włączyła się do akcji w 1993 roku. EDD to największy w Europie projekt społeczno-edukacyjny, a także najważniejsze święto zabytków kultury Starego Kontynentu. Głównym celem EDD jest szeroko pojęta edukacja historyczna i kulturalna, promowanie różnorodności regionalnego dziedzictwa kulturowego, podkreślenie wspólnych korzeni kultury europejskiej oraz propagowanie dialogu międzykulturowego. Co roku we wrześniu kraje, w których odbywa się to wydarzenie, udostępniają do zwiedzania szerokiej publiczności liczne zabytki i miejsca kultury, a także organizują wykłady, wystawy i inne imprezy towarzyszące skierowane do różnorodnej grupy odbiorców, co nadaje wydarzeniu uniwersalnego wymiaru.

Dokładnie w tym tonie i tej idei przebiegały EDD 2019 w Gminie Milanów, które zorganizowane zostały w ramach Programu Dotacyjnego "Koalicje dla Niepodległej" przez Stowarzyszenie Cichosz z Cichostowa, Wójta Gminy Milanów, Przedszkole Samorządowe w Milanowie, Caritas Diecezji Siedleckiej oraz Starostwo Powiatowe.

To było piękne, radosne spotkanie w którego organizację zaangażowało się i poświęciło swój czas bardzo dużo fantastycznych osób. Widać, że takich wydarzeń potrzeba, dlatego już teraz zapraszamy na kolejną edycję Europejskich Dni Dziedzictwa 2020.

Organizatorzy szczególne podziękowania kierują w stronę: Pani Marzeny Zawiszy i Mamy za merytoryczną pomoc (i poświęcony czas!), Cukierni Markiza za słodką niespodziankę (fantastyczny gest!), Aleksandrze Florek, Juliuszowi Bzówce za wspaniałe aktorskie kreacje oraz Studio filmowemu TV Milanów.

Dofinansowano ze środków Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022 w ramach Programu Dotacyjnego „Koalicje dla Niepodległej”.

(Konrad Dąbrowski, AN)

Europejskie Dni Dziedzictwa w Milanowie 2019 dn. 15 września 2019r.

2019-09-19

Europejskie Dni Dziedzictwa w Milanowie 2019 dn. 15 września 2019r.

Zdjęcia: Konrad Dąbrowski, Dominika Gomółka