Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

II Turnus Wakacyjnej Akcji Caritas w obiektywie

Podczas tego turnusu 50 – osobowa grupa dzieci wyjechała na 10 dni (04-13 lipca) do Zakopanego. Na maluchy czekały liczne atrakcje i niesamowite górskie widoki.

Wyjazdem kierował ks. Tomasz Oponowicz, a wspierało go 6 wolontariuszy. Część dzieci (20 osób) pochodziło z rodzin zastępczych funkcjonujących na terenie powiatu siedleckiego – ich pobyt dofinansował tenże powiat. Kolejne 15 dzieci wyjechało z gminy Parczew (wyjazd sfinansowała wymieniona gmina). Siedlecka Caritas natomiast zapewniła, ze środków własnych, kolonie dla 15 dzieci z Radzynia Podlaskiego, Białej Podlaskiej i okolic Parczewa. Jedno z dzieci tak podsumowało mile spędzony czas: - To były najlepsze kolonie, na które pojechałam. Na zawsze pozostaną w mojej pamięci.

Koloniści rozpoczęli zwiedzanie Zakopanego od Krupówek, gdzie zakupili pamiątki. Następnie wzięli udział w koncercie Ewy Farnej na Dolnej Równi Krupowej zorganizowany przez RMFFM w ramach letniej trasy koncertowej „Za jeden uśmiech”. Trzeciego dnia czekała na nich masa wrażeń w Parku Rozrywki w Rabkolandzie. Potem też było ciekawie – grupa wyszła w okolice Zakopanego „Drogą pod Reglami”, zwiedzała Małą i Wielką Krokiew. W bacówce zjadła tradycyjny podhalański przysmak – oscypki. Nie zabrakło też szaleństwa w AquaParku w stolicy polskich Tatr. Piątego dnia dzieci weszły na szczyt Nosal, zwiedzały Tatrzańskie Muzeum Przyrodnicze (tam bawiły się w sali multimedialnej i obejrzały film o Tatrach). W górach zobaczyły m.in. Pustelnię Brata Alberta i Rusinową Polanę ze szczytem - Gęsią Szyją. Końcówka wyjazdu to Msza święta w kościele parafialnym, obejrzenie wystawy tematycznej, dzień sportu i wyjście do Doliny Chochołowskiej na szczyt Grześ.

W trakcie turnusu odbywały się zajęcia profilaktyczno-wychowawcze.  Na zakończenie dnia w ramach pogodnego wieczoru organizowane były gry i zabawy kolonijne tj. Mam Talent, prezentacja grup, dyskoteki, karaoke, kibicowanie i oglądanie meczy, nauka piosenek religijno-kolonijnych, apele i modlitwy. Codziennie kontrolowana była czystość pokoi, za którą na koniec przyznawane były nagrody. Z pewnością sam wyjazd również był dla najmłodszych dużą nagrodą.

2016-08-01

Zdjęcia: Opiekunowie i koloniści Caritas Diecezji Siedleckiej