Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

"Kilometry Dobra" z Caritas Diecezji Siedleckiej

Zbiórka pieniędzy na program stypendialny „Skrzydła” to cel kampanii, która ruszyła w Caritas Diecezji Siedleckiej 1 marca. Organizacja chce ułożyć kilometry i pobić rekord Guinnessa w układaniu ciągów złotówek.

W Nadzwyczajnym Roku Miłosierdzia, czasie szczególnej troski o potrzebujących Siedlecka Caritas zaprasza do włączenia się kampanię „Kilometry Dobra”. Głównym celem akcji jest pomoc potrzebującym w wybranej, przez organizację partnerską, formie (akcja obejmuje 41. organizacji na terenie kraju). Dzięki temu konkretni ludzie doświadczą dobra. To właśnie układane odcinki składające się z monet jednozłotowych utworzą kolejne metry i kilometry. Staraniom towarzyszyć będzie chęć pobicia rekordu Guinnessa i rekordu Polski jako celu całej kampanii „Kilometrów Dobra”.

Cel kampanii

Celem Caritas Diecezji Siedleckiej jest zbiórka pieniędzy na program stypendialny „Skrzydła”, wspierający dzieci i młodzież – od szkoły podstawowej do ponadgimnazjalnej. Skierowany do rodzin, które potrzebują wsparcia, by wyrównać szanse edukacyjne ich dzieci z rówieśnikami, podnieść poczucie własnej wartości i zwiększyć szanse na dobry start w dorosłym życiu.

Jak włączyć się w akcję?

Najprostszym sposobem na włączenie się w kampanię jest przekazanie funduszy poprzez przelew na konto Caritas 78 9194 0007 0027 9318 2000 0010  z dopiskiem „KILOMETRY”. Przelewu można dokonać także bezpośrednio przez platformę elektroniczną. Aby to zrobić, wystarczy wejść na stronę www.kilometrydobra.pl i wybrać odpowiedni cel (Caritas Diecezji Siedleckiej). Znajdują się tam odpowiednie linki umożliwiające przekazanie funduszy. Wystarczy podążać zgodnie z instrukcją, by wpłacić dowolne środki.

Atrakcyjny konkurs

Dodatkowo dla szkół przygotowany został konkurs, polegający na zbiórce funduszy w okresie od 1 kwietnia do 31 maja 2016 roku. Konkurs polega na zaangażowaniu środowiska szkolnego, by poprzez różne formy zgromadzić jak najwięcej środków finansowych na stypendia. Liczy się inwencja twórcza uczniów i nauczycieli. Bonusowo oceniane będą innowacyjne pomysły i relacje audiowizualne. Na najaktywniejszych czeka nagroda. Szkoła, która zbierze najwięcej pieniędzy (w przeliczeniu na 1 ucznia), otrzyma bon finansowy o wartości 4 tys. zł. Wszystkie zebrane środki w dniu finału- 5 czerwca, ułożone zostaną w jednozłotowe ciągi.

Kontakt

Szkoły, które chciałyby wziąć udział w konkursie maja jeszcze taka możliwość. Szczegółowych informacji o akcji udziela koordynator: Ilona Trojnar (itrojnar@caritas.pl, kom. 512 789 490).

Posłuchaj wypowiedzi Ilony Trojnar - Kierownik Biura Zarządu Caritas Diecezji Siedleckiej