Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Liturgiczne wspomnienie św. Krzysztofa - spotkanie pracowników i wolontariuszy siedleckiej Caritas

W liturgiczne wspomnienie św. Krzysztofa, 25 lipca, pracownicy Caritas  i wolontariusze Parafialnych Zespołów Caritas modlili się w intencji ks. Krzysztofa Hapona, dyrektora siedleckiej Caritas. Była to także okazja do złożenia życzeń i wspólnych rozmów.

Spotkanie rozpoczęła Msza św, którą wraz z Solenizantem koncelebrowali księża: Marek Bieńkowski i Jacek Guz. Nawiązując do legendy związanej z osobą św. Krzysztofa ks. Jacek  przypomniał w homilii, iż „nie był on pięknego wyglądu do momentu, kiedy  spotkał  Chrystusa i zaczął pomagać drugiemu człowiekowi”. Jednocześnie w imieniu zgromadzonych wyraził wdzięczności ks. Krzysztofowi za posługę dziełu Caritas  i związanym z nim ludziom. – Niesienie Jezusa Chrystusa  drugiemu człowiekowi daje wiele  satysfakcji i radości, która dziś gości w sercu naszego solenizanta, a której nie da się wyrazić. Dlatego my, jako ludzie wierzący, włączmy to w największą Tajemnicę – Mszy św- by w ten sposób wynagrodzić i podziękować za wszelkie  dobro  – mówił kaznodzieja.

Po zakończonej Eucharystii był czas na życzenia i rozmowy przy kawie.

(MK)