Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

„Po zdrowie i uśmiech” – podsumowanie projektu dofinansowanego przez Urząd Miasta Siedlce

27 lipca zakończył się wypoczynek letni dla 90 dzieci i młodzieży z terenu miasta Siedlce, w ramach Wakacyjnej Akcji Caritas 2012, dofinansowany przez Urząd Miasta Siedlce.

Podczas kolonii realizowano program profilaktyczno-terapeutyczny, którego celem było zapobieganie wykluczeniu społecznemu, zmiana zachowań, poglądów i sposobów działań oraz kształtowanie właściwych postaw społecznych i zmniejszenie negatywnych zachowań wśród dzieci i młodzieży. Zajęcia prowadzone były przez psychologa i pedagoga. Zorganizowano również spotkania z pracownikami policji i Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Siedlcach, którzy uwrażliwiali dzieci na bezpieczeństwo podczas poruszania się po drogach. Odbyło się także spotkanie ze Strażą Pożarną w Broku oraz wiele innych zajęć integracyjnych.

Zorganizowano wycieczkę do Warszawy, gdzie dzieci miały możliwość zwiedzania Centrum Nauki Kopernik oraz ZOO, a także wyjazd na basen do Ostrowi Mazowieckiej.