Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Pobiegniemy dla Gabrysi

Długa i kosztowna rehabilitacja czeka 10-letnią Gabrysię z Siedlec, którą w październiku potrącił samochód. Aby zebrać potrzebne środki na leczenie, w sobotę 8 grudnia 2018r. przy stadionie ROSRRiT przy ul. Jana Pawła II 6 w Siedlcach odbędzie się Mikołajkowy Charytatywny Bieg dla Gabrysi oraz licytacja charytatywna. Start godz. 13:00.

Gabrysia podczas wypadku doznała poważnego urazu głowy oraz płuc. Uszkodzony został pień mózgu oraz lewa półkula mózgu. Powrót podstawowych funkcji życiowych u dziewczynki zależny jest od niezbędnej rehabilitacji.

W biegu mogą wziąć udział wszyscy chętni. Dzieci i młodzież do 12 roku życia zmierzą się z dystansem około 300 m, natomiast na dorosłych będzie czekała trasa około 5 km. Start i meta wyznaczone są przy stadionie miejskim, a bieg odbędzie się wzdłuż boisk treningowych Agencji Rozwoju Miasta Siedlce w kierunku Błoni Siedleckich i z powrotem. Opłata startowa to odpowiednio 10 zł (biegi dziecięce) oraz 30 zł (bieg na 5 km). Większe wpłaty są mile widziane, a zebrane środki pieniężne ze sprzedaży pakietów startowych i licytacji zostaną zaksięgowane bezpośrednio na subkonto Gabrysi utworzone w Caritas Diecezji Siedleckiej. W harmonogramie przewidziano: Start Biegu dla dzieci o godz. 13:00, Start Biegu na 5 km o godz. 13:15 oraz dekorację i licytację o godz. 15:30.

Organizatorami  charytatywnej akcji są: Slow Jogging Siedlce, Agencja Rozwoju Miasta Siedlce Sp. z o.o., Grupa biegaczy Skórzec BIEGA i Yulo Run Team Siedlce. Siedlecka Caritas jest współorganizatorem wydarzenia. Na uczestników biegu czekać będzie ciepły posiłek, kawa i herbata przygotowane przez Centrum Integracji Społecznej Caritas Diecezji Siedleckiej.

Powrót Gabrysi do zdrowia można przyśpieszyć wpłacając dowolną kwotę na subkonto Caritas Diecezji Siedleckiej o numerze 21 9194 0007 0027 9318 2000 0260 z dopiskiem „45117 – Kilińska Gabrysia”. Zebrane środki zostaną przeznaczone na leczenie i rehabilitację dziewczynki.

Zapisy na: https://elektronicznezapisy.pl/event/3255/clients.html