Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Podsumowanie projektu "Na wakacje po uśmiech 2012"

Caritas

Mazowsze

Pod hasłem: „Na wakacje po uśmiech”- program profilaktyczno-terapeutyczny dla dzieci i młodzieży z terenów wiejskich województwa mazowieckiego, pochodzących z rodzin niewydolnych wychowawczo, dotkniętych skutkami alkoholizmu, podczas trwania Wakacyjnej Akcji Caritas 2012r., w okresie od 30 czerwca do 09 lipca br w Ośrodku Kolonijno – Wypoczynkowym w Broku odbył się turnus kolonijny. Uczestniczyło w nim 135 dzieci z terenu województwa mazowieckiego, których odpoczynek został dofinansowany ze środków Województwa Mazowieckiego.

Celem projektu, realizowanego przez Caritas Diecezji Siedleckiej, było zmniejszenie zagrożenia wykluczeniem społecznym dzieci, zapewnienie im bezpiecznego wakacyjnego wypoczynku oraz integracja. Do zadań realizowanych w trakcie turnusu kolonijnego należało także budowanie poczucia bezpieczeństwa i akceptacji, zrozumienia i przynależności oraz rozwijanie umiejętności społecznych i świadomości w obszarze własnych przekonań i przeżywanych emocji. Uczestnikom kolonii przekazane zostały wiadomości o zagrożeniach, wynikających z nadużywania alkoholu i innych środków psychoaktywnych.

Dzieci i młodzież brały także udział w zajęciach profilaktyczno-terapeutycznych prowadzonych przez pedagoga i psychologia. W trakcie wycieczki do Warszawy zwiedzili Centrum Nauki Kopernik jak też warszawski Ogród Zoologiczny. Kąpali się w basenie w Wyszkowie.

W trakcie turnusu zorganizowane zostało także spotkanie z przedstawicielem Miejskiej Komendy Policji w Siedlcach oraz siedleckiego Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego. Ich celem było uwrażliwienie małych kolonistów na zasady bezpiecznego poruszania się po drogach. Przeprowadzono również szereg zajęć integracyjnych i konkursów; dzieci bawiły się podczas dyskotek.

Na zakończenie wypoczynku każde dziecko otrzymało pamiątkę w postaci dyplomu oraz nagrody.

(MK)