Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Podsumowanie projektu pod nazwą: „Po zdrowie i uśmiech” – program profilaktyczno-terapeutyczny dla dzieci i młodzieży z terenu miasta Siedlce

Miasto SiedlceCaritas Diecezji Siedleckiej

17 lipca zakończył się wypoczynek letni dla 50 dzieci i młodzieży z terenu miasta Siedlce w ramach Wakacyjnej Akcji Caritas 2013 dofinansowany przez Urząd Miasta Siedlce.

Podczas kolonii realizowano program profilaktyczno-terapeutyczny, którego celem było zapobieganie wykluczeniu społecznemu, zmiana zachowań, poglądów i sposobów działań, oraz kształtowanie właściwych postaw społecznych, a także zmniejszanie ich negatywnych zachowań. Zajęcia prowadzone były przez psychologa i pedagoga. Zorganizowano również spotkania z pracownikami Policji i Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Siedlcach, którzy uwrażliwiali dzieci na bezpieczeństwo podczas poruszania się po drogach, Strażą Pożarną w Broku oraz wiele innych zajęć i zabaw integracyjnych.

Dzieciom zorganizowano wycieczkę do Warszawy, gdzie miały możliwość zwiedzania Stadionu Narodowego, ZOO oraz bawiły się w Rozrywkowym Centrum Hulakula, a także wyjazd na basen do Ostrowi Mazowieckiej.