Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Pomoc dla Doroty Szostak

46-letnia mieszkanka Pilawy (woj. mazowieckie) potrzebuje środków na zakup protezy nogi. Czternaście lat temu, podczas jazdy rowerem Pani Dorota Szostak została potracona przez samochód. W wyniku wypadku jedna noga została trwale uszkodzona tak, że nie udało się jej uratować, nie mówiąc o  przywróceniu do poprzedniego stanu. Przez długie lata próbowała radzić sobie we własnym zakresie, ale teraz sytuacja ją przerosła. Caritas Diecezji Siedleckiej założyła subkonto, na które zbierane są dla niej pieniądze. Proteza kosztuje 40 000 złotych!

Wypadek, który odmienił życie Pani Doroty zdarzył się w marcu 2006 roku. W wyniku zdarzenia doznała licznych obrażeń: wstrząsu urazowego, stłuczenia głowy i kręgosłupa lędźwiowego, wstrząśnienia mózgu, klatki piersiowej, skręcenia kręgosłupa szyjnego, złamania prawej kości piszczelowej. Później dowiedziała się, że ma krwiaka przymózgowego w prawej półkuli. W grudniu 2006 roku amputowano jej prawe podudzie. Kolejna hospitalizacja wykazała, że ma też krwiaka lewego ucha środkowego. Pierwsza proteza i jej konserwacja pochłonęły środki uzyskane od sprawcy wypadku z tytułu zadośćuczynienia. Pani Dorota posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności i wymaga opieki lekarskiej – leczy się u kardiologa, ortopedy, neurologa, korzysta też z poradnictwa psychologicznego (od wypadku). Nasza Podopieczna wierzy, że trudna sytuacja życiowa i niepełnosprawność nie przekreślą jej starań o normalne funkcjonowanie.

Mimo całego ciągu przykrych i dramatycznych w skutkach wydarzeń oraz trudności rodzinnych, pani Dorota stara się usilnie, aby jej życie było znośne. Do tego doszedł wypadek… Pani Dorota jednak się nie poddaje. Od października 2011 pracuje jako kontroler jakości w Hucie Szkła Czechy. W marcu 2015 roku wprowadziła się do własnego, skromnego domku, który powstał dzięki jej osobistym wysiłkom, pracy i determinacji oraz pomocy życzliwych osób. Obecnie spłaca kredyt, który pozwolił jej na unikniecie bezdomności. Zwróciła się do Caritas Diecezji Siedleckiej o pomoc w sfinansowaniu drugiej protezy, ponieważ chce aktywnie pracować i w ten sposób samodzielnie spłacić ciążący na niej kredyt.

Na ten rok z NFZ Pani Dorota dostanie dotację celową na wymianę protezy w wysokości 1 500 zł. W Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie w Garwolinie zabiega o częściowe dofinansowanie ze środków programu „Aktywny Samorząd” -  na likwidację barier utrudniających aktywizację społeczną i zawodową. Zwróciła się też do Gminy w Pilawie i otrzymała wsparcie w kwocie 700 zł. Część środków udało się jej uzbierać samodzielnie, lecz jest to przysłowiowa kropla w morzu potrzeb. Caritas Diecezji Siedleckiej będzie informować wpłacających na subkonto założone przez organizację o aktualnym stanie potrzeb związanych z gromadzeniem środków na zakup protezy dla Pani Doroty, tak by Darczyńcy wiedzieli ile jeszcze brakuje do uzbierania niezbędnej kwoty. Obecnie potrzebnych jest 34 800 zł. Zwracamy się do ludzi dobrej woli o pomoc w tej trudnej dla naszej Podopiecznej sytuacji.

Caritas Diecezji Siedleckiej otworzyła specjalne subkonto, na którym zbierane są środki na zakup protezy dla Doroty Szostak. Każdy, kto zechce wesprzeć tę kobietę, może przekazać 1% podatku (nr KRS 0000223111 z poniższym dopiskiem) lub wpłacić pieniądze na konto:

Caritas Diecezji Siedleckiej Bank Spółdzielczy O/Siedlce 21 9194 0007 0027 9318 2000 0260.

z dopiskiem: „50012 - Szostak Dorota”

(AN, DK)