Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Promocja zdrowia i profilaktyki zdrowotnej podczas Wakacyjnej Akcji Caritas 2012

Caritas Diecezji Siedleckiej

KRUS

Od 25 lipca do 07 sierpnia 2012r. w Ośrodku Charytatywno-Opiekuńczym w Ptakach trwał turnus wypoczynkowy, w którym udział wzięło 45 dzieci rolników uprawnionych do świadczeń z KRUS w ramach promocji zdrowia i profilaktyki zdrowotnej ze środków Funduszu Składkowego Ubezpieczenia Społecznego Rolników.

Kolonie odbyły się w malowniczo położonym Ośrodku Charytatywno-Opiekuńczym w Ptakach. Uczestnicy na co dzień mieli do dyspozycji plac zabaw, boiska sportowe, basen i dużą altanę, w której odbywały się „pogodne wieczorki” i inne kolonijne zabawy.

Podczas trwania kolonii dzieci uczestniczyły w wycieczkach m.in. do Mikołajek, gdzie odbył się rejs statkiem „Wigry” po jeziorze Śniardwy. Tego samego dnia dzieci odwiedziły Park Dzikich Zwierząt w Kadzidłowie. W programie kolonii było również zwiedzanie Łomży, (Muzeum Północno-Mazowieckie, Muzeum Diecezjalne, Klasztor Ojców Kapucynów i Katakumby, Katedra św. Michała Archanioła, Wzgórze św. Wawrzyńca, Cmentarz Żydowski, Stary Rynek Łomży, Skatepark, kino – film animowany „Madagaskar 3”. Uczestnicy koloni odwiedzili również Skansen Kurpiowski w Nowogrodzie, gdzie zapoznały się z historią tamtejszych kultur oraz wiele innych miejsc. Jedną z najbardziej fascynujących atrakcji dla dzieci, okazał się spływ kajakowy rzeką Pisą.

W czasie letniego wypoczynku uczestnicy brali udział w zajęciach profilaktycznych z zakresu bezpieczeństwa dzieci na wsi. Poprzez udział dzieci mogły zregenerować siły, odpocząć od codziennych obowiązków, zwiedzić ciekawe miejsca Łomży i okolic oraz nabyły umiejętności współżycia w grupie rówieśników. Poprawiła się ich kondycja fizyczna i psychiczna, zdobyły umiejętność organizowania sobie czasu wolnego oraz aktywnego wypoczynku.

* * *

2012-08-09