Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Seniorzy z Lubelszczyzny bohaterami spotu “Biedronki”

- Zależało nam na pokazaniu prawdziwych podopiecznych programu Fundacji Biedronki i Caritas – z ich pasjami, ale i bolączkami. Nasz spot miał nie tylko informować o powołaniu do życia Fundacji Biedronki, ale przede wszystkim przekierować uwagę na seniorów – ich potrzeby i codzienne życie - mówi Katarzyna Scheer, prezes zarządu Fundacji Biedronki.

To właśnie 84-letnia Elżbieta Chaberska, aktywistka i działaczka “Solidarności” z Białej Podlaskiej oraz 78-letni Maciej Falkiewicz, malarz i miłośnik koni z Janowa Podlaskiego wystąpili w spocie pt.: “Dobrze jest długo żyć”. Razem z kilkoma osobami z powiatu bialskiego, podopiecznych programu “Na codzienne zakupy” zgłosiła do udziału Monika Rybaczewska, diecezjalny koordynator ds. wolontariatu Caritas Diecezji Siedleckiej.

– Z Biedronką współpracujemy już od trzech lat. Sieć wspiera nas żywnościowo, teraz również angażuje się w wolontariat na rzecz seniorów – tłumaczy M. Rybaczewska. – My też od kilku lat zwracamy uwagę na samotnych seniorów, którzy zasługują na godne życie. Kwalifikujemy osoby starsze do programu wsparcia Fundacji Biedronki – podkreśla koordynatorka. I dodaje: – Fundacja dofinansowuje też różne projekty, na przykład wyjazdy czy integrację pokoleniową. Spot z udziałem seniorów z Lubelszczyzny to niewątpliwe wyróżnienie dla Caritas Diecezji Siedleckiej.

- Aktualnie w Polsce seniorzy po 60 r.ż. stanowią już 25 proc. społeczeństwa. Szacuje się, że w 2050 roku będzie to aż 40 proc. Każdy z nas ma wokół siebie osoby starsze – w rodzinie, w sąsiedztwie. Każdy z nas kiedyś będzie także seniorem - mówi Katarzyna Scheer. I podkreśla: - Działania Fundacji Biedronki są nakierowane na pomaganie osobom starszym. Chcemy od początku stawiać na wspieranie wolontariatu na rzecz seniorów, ale także na komunikację uwrażliwiającą na potrzeby tej grupy osób.

Z projektu “Na codzienne zakupy”, który wspiera seniorów poprzez karty przedpłacone o wartości 100 lub 150 złotych do wykorzystania w sklepach sieci Biedronka, skorzysta w Polsce w sumie 10 tysięcy osób w podeszłym wieku. Projekt Fundacja realizuje we współpracy z Caritas Polska. W zakupach i codziennej aktywności pomagają seniorom wolontariusze Caritas również w diecezji siedleckiej.

Więcej informacji:

(AN)