Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Siedlce: Centrum Wolontariatu aktywizuje seniorów

Caritas Diecezji Siedleckiej poprzez Centrum Wolontariatu w Siedlcach już od kilku miesięcy aktywizuje seniorów w projekcie pt.: „Seniorze odkryj swoje Siedlce na nowo”. Zadanie skierowane jest do mieszkańców Siedlec powyżej 60 roku życia i współfinansowane ze środków Urzędu Miasta Siedlce. Uczestnicy w jego ramach odwiedzili już Muzeum Regionalne i poznawali z przewodnikiem bardziej wnikliwie swoje miasto. W ostatnim czasie – poza projektem odbyły się też warsztaty doskonalące pamięć.

Wystawy okiem seniora

Grupa seniorów wybrała się do Muzeum Regionalnego w Siedlcach 24 czerwca 2022 r. Zwiedzali wystawy poświęcone koszykówce i jej siedleckim akcentom; "Czarny sport w Siedlcach - historia żużla"; wystawy stałe związane z regionalizmem, kulturą Mazowsza, Podlasia, Lubelszczyzny oraz wystawy sztuki m.in.: obrazy i rysunki Michała Borucińskiego i Małgorzaty Łady–Maciągowej. - Wśród zwiedzających dało się słyszeć głos, że w muzeum są pierwszy raz, tym bardziej cieszy nas fakt, że wizyty i spotkania, zaplanowane podczas projektu, przynoszą zamierzony efekt - czyli odkrywanie i promowanie miejsc związanych z kulturą, sztuką i tradycją miasta – mówi Beata Prokurat, pracownik Caritas Diecezji Siedleckiej Centrum Wolontariatu w Siedlcach.

Piesza wycieczka z przewodnikiem

W ostatnim czasie uczestnicy projektu odbyli również pieszą wycieczkę z lokalnym przewodnikiem. Pan Eugeniusz Skorupka sprawił, że odkryli Siedlce na nowo. Uwieńczeniem spaceru była wizyta w Pałacu Ogińskich, obecnie siedzibie Rektoratu Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego. Seniorzy przenieśli się w czasy księżnej Ogińskiej. Ciekawym elementem spotkania była wizyta w podziemiach Rektoratu.

Dobrą pamięć się ćwiczy

Kolejną aktywnością, której motto brzmi "Ruszaj głową poczujesz życie na nowo" były warsztaty pt.: „Młoda pamięć seniora” z cyklu spotkań edukacyjno - aktywizujących pamięć, koncentrację, spostrzeganie. Spotkania prowadzi wolontarystycznie Elżbieta Koc – pedagog osób dorosłych. - Spotkania te pokazują, że w każdym wieku można mieć doskonałą pamięć i koncentrację. Ważne jest aktywne spędzanie czasu wolnego oraz kreatywne zajęcia, a takie są spotkania z Panią Elą. Bardzo dziękujemy prowadzącej za moc pozytywnej energii i zapraszamy już wkrótce – 06 lipca 2022 r. – mówi B. Prokurat.

(BP,AN)

2022-06-28