Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Spotkanie misyjne wolontariuszy Caritas Diecezji Siedleckiej

„Najlepszą drogą do odnalezienia samego siebie jest zgubienie się w służbie innych”.

Na zewnątrz mroźno. Styczniowa pogoda nie wystraszyły naszych wolontariuszy. Jak co miesiąc, w ostatnią środę stawili się na spotkaniu. Chcemy by były one ciekawe i z miesiąca na miesiąc przybywało więcej nowych wolontariuszy! Tematem styczniowego spotkania były Misje. W tym celu zaprosiliśmy siostrę Dorotę Góral, która opowiedziała nam o swojej pracy misyjnej na Madagaskarze i w Mołdawii. Mieliśmy okazję poznać zwyczaje mieszkającej tam ludności, ich styl życia, źródło utrzymania, tradycyjne regionalne przysmaki oraz „system edukacji”. S. Dorota na Madagaskarze pracowała 3 lata. W miarę swoich możliwości starała się przekazać dzieciom wiedzę, którą posiadała. Praca na misjach wiele uczy. Poświęcając swój czas dla bliźniego w zamian otrzymuje się wiele. Poznajemy samego siebie i wartości, którymi tak naprawdę w życiu się kierujemy.

W drugiej części spotkania był czas na integrację. Po krótkiej przerwie rozpoczęliśmy grę na wzór telewizyjnego programu „Jeden z dziesięciu”. Co prawda na grze nie pozostało wielu wolontariuszy, jednak rywalizacja była zacięta Uśmiech Na koniec spotkania przekonaliśmy się jak powstaje plotka. Posłużyła nam do tego zabawa w głuchy telefon Uśmiech

Siostrze Dorocie i wszystkim przybyłym wolontariuszom składamy serdeczne podziękowania za przybycie, mimo nie sprzyjających warunków pogodowych Uśmiech Bóg zapłać siostro za piękne, misyjne świadectwo!

Spotkanie wolontariuszy Centrum Wolontariatu Caritas Diecezji Siedleckiej odbyło się 29 stycznia w Zakładzie Aktywności Zawodowej w Siedlcach.

2014-01-29

Zdjęcia: Centrum Wolontariatu Caritas Diecezji Siedleckiej