Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Szkolne Koło Caritas w Michałówce

Do grona Szkolnych Kół Caritas, działających w Caritas Diecezji Siedleckiej, dołączyło kolejne – Szkolne Koło Caritas w Michałówce. Zapraszamy do przeczytania relacji, którą otrzymaliśmy.

„Od dłuższego czasu w naszej szkole przejawiała się chęć do pomocy i wsparcia rówieśników i innych osób potrzebujących. Zrodził się pomysł, aby utworzyć Szkolne Koło Caritas. Wielu uczniów wyraziło chęć uczestnictwa w tym przedsięwzięciu.

Dnia 18 stycznia odbyło się pierwsze spotkanie organizacyjne, które prowadziła pani Monika Rybaczewska – opiekun Centrum Wolontariatu. Objaśniła nam ona z czym się wiąże bycie wolontariuszem Caritas i jakie będą nasze obowiązki i prawa. Wskazała również, że wolontariat to bardzo dobra droga do rozwinięcia siebie i stania się lepszym człowiekiem.

Kolejne spotkanie odbyło się dnia 23 stycznia, jednak tym razem było prowadzone przez księdza Pawła Wojdata – opiekuna Szkolnych Kół Caritas Diecezji Siedleckiej. W tym dniu zostaliśmy pełnoprawnymi wolontariuszami Szkolnego Koła Caritas. Tego dnia przypada w kościele wspomnienie błogosławionych męczenników z Pratulina i to właśnie ich wybraliśmy na patronów naszego Szkolnego Koła Caritas w Szkole Podstawowej im. Orła Białego w Michałówce.”

Informacja: Martyna Chojecka, Wiktoria Bogowska, Anita Zielińska, Magdalena Majewska, Stanisław Majsterek

2019-01-24

Zdjęcia: Anna Osiak