Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

To już dekada istnienia – WTZ obchodzi jubileusz

Wzruszający film ukazujący historię i obecną działalność placówki, jej dobrodziejów i podopiecznych, występy taneczne i wokalne osób niepełnosprawnych, aukcja wykonanych przez nich własnoręcznie prac – tak świętowano 10-lecie powstania Warsztatu Terapii Zajęciowej (WTZ) prowadzonego przez Caritas Diecezji Siedleckiej w Białej Podlaskiej.

Impreza, która odbyła się w czwartek 20 września 2018r. w Sali Konferencyjnej WOD-KAN w Białej Podlaskiej przyciągnęła ponad 140 osób: uczestników WTZ, ich rodziców i pracowników jednostki. Wśród gości znaleźli się przedstawiciele samorządu Białej Podlaskiej, dyrektor Caritas Diecezji Siedleckiej z pracownikami oraz inne osoby, które dotychczas wspierały Warsztat i podejmowały starania, aby służył jak najlepiej niepełnosprawnym, potrzebującym takiej formy opieki.

Dość sporym zainteresowaniem cieszyła się aukcja prac, którą poprowadził były wicemarszałek Sejmu w latach 1997-2001, Franciszek Stefaniuk. Po niej na sali pojawił się jubileuszowy tort, a wydarzenie zakończyło się poczęstunkiem przygotowanym przez WTZ.

- W naszej organizacji prowadzimy już 5 Warsztatów. Wiemy, że są potrzebne, ponieważ spotykamy wiele osób, które wymagają wsparcia. Tego rodzaju placówki wprowadzają osoby niepełnosprawne na rynek pracy, zapewniają im rehabilitację społeczną, uczą chociażby takich czynności życiowych jak gotowanie czy sprzątanie. Dzięki tego rodzaju miejscom, osoby niepełnosprawne odnajdują w sobie większą chęć do życia. Zauważamy, że wszyscy, którzy korzystają z naszych Warsztatów, chcą do nich przychodzić – mówił ks. M. Bieńkowski. Dyrektor Caritas Diecezjalnej podkreślał w swoim przemówieniu, że wszyscy tworzymy „cywilizację miłości” poprzez budowanie i pomnażanie dobra.

10-lecie powstania CDS Warsztatu Terapii Zajęciowej w Białej Podlaskiej

2018-09-21