Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Warsztaty wyjazdowe programu "2 Kroki"

Bycie razem cieszy najbardziej. Nie często jednak skazani przebywający w Zakładzie Karnym mogą cieszyć się obecnością najbliższych. Dlatego warsztaty wyjazdowe w ramach realizowanego przez Caritas Diecezji Siedleckiej projektu „2 Kroki” , które zakończyły się 2 czerwca, uczyły odbudowywania więzi rodzinnych.

Warsztaty odbywały się w położonym wśród lasów  Ośrodku Charytatywno– Szkoleniowym  w Popowie-Letnisko.  Bliskość natury, letnia pogoda pomagały w organizacji zajęć i odbudowywaniu relacji w rodzinach po dotychczasowym okresie rozłąki. Obecność psychologa, psychoterapeuty, prawnika  sprzyjała indywidualnym rozmowom. Oprócz typowych warsztatów  prowadzone były zajęcia sportowe i zabawy integracyjne. Dodatkowo  wyjazd zbiegł się z Międzynarodowym Dniem Dziecka, który obfitował w niespodzianki przygotowane dla najmłodszych.  Dzieci najbardziej ucieszył rejs po Zalewie Zegrzyńskim. Wszystkie zgodnie podkreślały, że „to najlepsze wakacje w ich życiu”.

Ks. Mateusz Czubak kapelan Zakładu Karnego w Siedlcach podczas sprawowania Eucharystii mówił o wartości jaką jest rodzina. Prosił, też by dostrzec dobro, którym Bóg obdarza każdego uczestnika wyjazdu. Piękno przyrody, obecność bliskich, dobra pogoda nie są przypadkowe, to wszystko dane nam jest od Boga.

Podczas warsztatów każda rodzina otrzymała do wykonania zadanie plastyczne: Mój wymarzony dom. Po wykonaniu pracy wszyscy chętnie opowiadali o tym, co w domu jest najważniejsze. Dla jednych dom nie jest przywiązany do miejsca, jego  obecność zaczyna się w sercu człowieka –  co tłumaczy obecność nóg pod fundamentami. Często pojawiało się marzenie o własnym pokoju.  Jeden z uczestników podziękował za to, że bawiąc się mogli poznać siebie i swoje pragnienia bliżej. Na zakończenie ks. Mateusz Czubak zauważył, ze to budowanie domu będzie trwało przez całe życie.  Buduje nas wspólne przebywanie - zaznaczył. Na końcu jednak to Bóg zbuduje nam to wielkie mieszkanie, więc o te wartości warto zabiegać.

2 Kroki to projekt  skierowany do osadzonych w Zakładzie Karnym i areszcie śledczym w Siedlcach oraz członków ich rodzin. Ma pomóc w zbudowaniu zdrowych relacji w rodzinie. Połączenie działań formacyjnych, resocjalizacyjnych , terapeutycznych  i szkoleniowych umożliwia osadzonym realny powrót do społeczeństwa – podkreśla kapelan Zakładu Karnego ks. Mateusz Czubak.   Projekt jest finansowany przez Caritas Polska.

(ap)

Warsztaty 2 Kroki 31.05-02.06.2019