Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Zakopane z bliska

Atrakcyjny program kolonijny i zwiedzanie zimowej stolicy Polski oraz pięknych miejsc Tatrzańskiego Parku Narodowego – tak wyglądał II turnus Wakacyjnej Akcji Caritas 2015 w Zakopanem. Grupa 40 dzieci z województwa mazowieckiego i 10 z Gminy Parczew spędziły w dniach 6-15 lipca wakacje pod skrzydłami Caritas Diecezji Siedleckiej.

Atrakcje

Na samym początku dzieci wybrały się na wycieczkę w Dolinę Kościeliską. Zwiedziły Jaskinię Mroźną. Nie zabrakło zwiedzania Zakopanego i spaceru jego sławną ulicą – Krupówkami. Podczas wyprawy do Doliny Strążyskiej, zobaczyły wodospad Siklawica. Wjechały wyciągiem krzesełkowym z Polany Szymoszkowej na Gubałówkę, skąd rozpościerał się piękny widok na miasto i góry. Dzieci widziały skocznie narciarskie. Udały się również z wizytą do Muzeum Tatrzańskiego Parku Narodowego. Obejrzały tam film: „Wśród piarżysk, hal i turni” oraz stałą wystawę TPN poświęconą zwierzętom zamieszkującym obszar TPN. Kiedy indziej zwiedziły i poznały historię parafialnego kościoła na Olczy – Sanktuarium Matki Bożej Objawiającej Cudowny Medalik i Sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej. Choć pogoda była niesprzyjająca dotarły nawet nad Morskie Oko.

Policja i Straż Pożarna

Wakacje to okazja by uświadomić dzieciom jak ważne jest bezpieczeństwo. Dlatego spotkały się w ośrodku z przedstawicielami Policji i porozmawiały z policjantami o tym, jak bezpiecznie wypoczywać podczas wakacji i wycieczek. Kolejną formą edukacji była wizyta w Straży Pożarnej. Koloniści zobaczyli z bliska wozy i sprzęt strażacki, także te najciekawsze i najnowsze, używane podczas akcji ratunkowych. Na koniec pracownicy straży zaskoczyli dzieci polewając je wszystkie wodą.

Sport, grill, woda…

Dzień Sportu był okazją do próby swoich sił w różnych dziedzinach. Zwycięzcy otrzymali pamiątkowe dyplomy i słodkie nagrody. Zabawie przy grillu towarzyszył śpiew radosnych pieśni religijnych, a niedziela nie obyła się bez udziału we Mszy Świętej. Dla dzieci dużą radością okazało się pływanie w AquaParku w Zakopanem. Podczas kolonii do maluchów przyjechali goście z Krakowa z przedstawieniem teatralnym pod tytułem: „Mówię nie wszystkiemu co złe”.

Nauka i zabawa

Oprócz wielu atrakcji, podczas trwania turnusu, realizowane były zajęcia profilaktyczno-wychowawcze oraz organizowane pogodne wieczorki, w trakcie których odbywały się: prezentacje grup, „Randka w ciemno”, „Mam talent”, dyskoteki oraz zabawy integracyjne.

Na zakończenie kolonii każdy z uczestników otrzymał zakopiańskie pamiątki w postaci ciupagi z wygrawerowanym imieniem oraz skarbonkę imitującą starą góralską chatę.

Turnus współfinansowany ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego,
Gminy Parczew oraz środków własnych Caritas.

ks. Tomasz Oponowicz o II turnusie kolonii 2015

2015-07-21