W Niedzielę Się Dzielę!

Siedlce: Caritas przekazała kolejny czek dla Szpitala

Caritas Diecezji Siedleckiej przekazała czek o wartości 10 653 złotych w czwartek 13 sierpnia 2020 r. na rzecz SPZOZ w Siedlcach w ramach akcji zbiórki pieniędzy ph.: „Darowizna na Szpital Miejski w Siedlcach”.

Caritas Polska: Na pomoc Bejrutowi

Miasto wygląda jak strefa działań wojennych, choć to nie wojna jest przyczyną spustoszeń. Ubiegłotygodniowy wybuch chemikaliów w miejscowym porcie spowodował gigantyczne zniszczenia, bez dachu nad głową zostało 300 tys. ludzi. Caritas Polska, we współpracy z Caritas Liban, niesie pomoc poszkodowanym.

Siedlce: "KREATOR ZMIAN"

Caritas Diecezji Siedleckiej w okresie od 01.06.2020 do 31.12.2020 realizuje zadanie publiczne pt.: „KREATOR ZMIAN”, które współfinansowane jest w ramach programu Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej „Pokonać bezdomność. Program pomocy osobom bezdomnym”.

Diecezja siedlecka: Warsztaty Terapii Zajęciowej wracają po wakacjach

Caritas Diecezji Siedleckiej prowadzi na terenie diecezji siedleckiej placówki pobytu dziennego, w których osoby z niepełnosprawnościami odbywają kompleksową rehabilitację zawodową i społeczną. W Warsztatach można rozwijać swoje pasje, integrować się i brać udział m.in. w wydarzeniach kulturalnych czy sportowych. Osobom z niepełnosprawnościami służy również Środowiskowy Dom Samopomocy. Przypomnijmy, gdzie znajdują się te jednostki i kiedy rozpoczynają swoją działalność po przerwie wakacyjnej.

Tragedia w porcie w Bejrucie - możesz włączyć się w pomoc!

Ponad 5000 osób zostało rannych, a co najmniej 135 zginęło w wielkim wybuchu w Bejrucie. Caritas Polska uruchamia pomoc dla pogrążonych w żałobie mieszkańców Libanu. Organizacja przeznaczyła na ten cel już 100 tys. zł z własnych środków i rusza ze zbiórką apelując o wsparcie wszystkich przejętych losem poszkodowanych wskutek eksplozji. Caritas Diecezji Siedleckiej dołącza się do apelu!

Pomoc dla Kamila i Beaty Chabierów

Niepełnosprawni 35-letni Kamil Chabiera z Wierzbna (w woj. mazowieckim) i jego starsza siostra Beata niemal nie wychodzą z domu. Cierpią na rdzeniowy zanik mięśni. Choroby sprawiły, że poruszają się na wózkach inwalidzkich i wymagają 24h opieki. Rodzeństwo w potrzebie zwróciło się do Caritas Diecezji Siedleckiej, aby zebrać środki m.in. na zakup auta dostosowanego do ich przewozu (koszt ok. 17 tys. zł), konserwację wózka inwalidzkiego pana Kamila i wymianę w nim drogich akumulatorów oraz wsparcie finansowe potrzebne na pokrycie codziennych wydatków. Razem możemy im pomóc!

Pomoc dla Marysi Tchórzewskiej

Marysia z Siedlec urodziła się w 2011 roku z bardzo rzadką wrodzoną dysfunkcją lewej nóżki (hemimelią strzałkową). Jest to wada polegająca na niedorozwoju części kończyny dolnej i skróceniu kości budującej kończynę. Marysia przeszła do tej pory 3 ciężkie operacje w USA. Dziewczynka rośnie, ale jej nóżka niestety nie… Konieczna jest kolejna operacja, która nie jest refundowana przez NFZ.

Kisielany: Zbierają na samochód

- Nasza placówka pozwala osobom z niepełnosprawnościami rozwijać się oraz zdobywać umiejętności potrzebne w codziennym funkcjonowaniu – mówi o Warsztacie Terapii Zajęciowej Urszula Pietrasik, kierownik jednostki prowadzonej przez Caritas Diecezji Siedleckiej. Aby wszyscy uczestnicy bezpiecznie dotarli na zajęcia potrzebują nowego samochodu do ich transportu. Ruszyła zbiórka - potrzeba 131 tysięcy złotych!