Nie ma dostępnych aktualności.

Tydzień Pomocy Osobom Pokrzywdzonym Przestępstwem

W związku z obchodzonym 22 lutego Dniem Ofiar Przestępstw w dniach 19 – 23 lutego 2024 r. po raz kolejny odbędzie się Tydzień Pomocy Osobom Pokrzywdzonym Przestępstwem w Okręgowym Ośrodku Pomocy Pokrzywdzonym Przestępstwem w Siedlcach.

Gdzie jest szpital? Zdrowie kobiet i dzieci w Jemenie wisi na włosku

Trwająca od 10 lat wojna w Jemenie przyniosła już ponad 230 tys. ofiar. Liczba ta mogłaby być dużo mniejsza, gdyby nie brak opieki medycznej. Obecnie funkcjonuje jedynie 50% działających wcześniej ośrodków zdrowia, a zdrowie kobiet i dzieci jest zagrożone. Obecną sytuację pogarsza konflikt w Strefie Gazy. Jedyną nadzieję widać w organizacjach humanitarnych. W 2024 r. Caritas Polska kontynuuje wsparcie dla 5 placówek medycznych w prowincji Aden.

Caritas zorganizowała bal karnawałowy

Bal Karnawałowy zorganizowany przez Środowiskowy Dom Samopomocy w Białej Podlaskiej to tradycja sięgająca ponad dwudziestu lat wstecz. 21. edycja tego wyczekiwanego wydarzenia odbyła się 13 lutego 2024 r. w Dworku Jolanta w Czosnówce pod Białą Podlaską. Impreza dedykowana była osobom niepełnosprawnym zrzeszonym w ośrodkach terapeutycznych Caritas Diecezji Siedleckiej.

Standardy Ochrony Małoletnich

Uprzejmie informujemy, że Caritas Diecezji Siedleckiej wdraża Standardy Ochrony Dzieci Przed Krzywdzeniem. Osobą kontaktową w tej sprawie jest Pani Beata Prokurat, pracownik siedleckiej Caritas. Pełna informacja znajduje się w załączniku.

Rozpoczynamy Wielki Post

W Kościele Katolickim, jak co roku, od Środy Popielcowej (14 lutego br.) do Świąt Wielkiej Nocy, obchodzimy 40-dniowy Wielki Post. W Środę Popielcową, jak sama nazwa wskazuje, nasze głowy posypywane są popiołem, na znak żałoby i pokuty, a wiernych obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych i post ścisły. Chciejmy i tym razem przygotować nasze serca na przyjście Pana Jezusa.

Caritas rozpoczyna akcję „Jałmużna Wielkopostna”

Akcja „Jałmużna Wielkopostna” to propozycja Caritas Diecezji Siedleckiej na czas Wielkiego Postu do podzielenia się dobrem z osobami potrzebującymi. Od Środy Popielcowej, 14 lutego 2024 r. we wszystkich parafiach diecezji siedleckiej będzie można zakupić w tym celu baranka z białej czekolady, paschalik i świecę. Organizacja zachęca też do wrzucenia drobnych ofiar do „Skarbonek Miłosierdzia” i przygotowania „Toreb Charytatywnych”.

32. Światowy Dzień Chorego

11 lutego 2024 r. obchodzimy 32. Światowy Dzień Chorego. To dobry moment na poznanie, jak Caritas Diecezji Siedleckiej pomaga osobom chorym i niepełnosprawnym. Organizacja prowadzi dla nich placówki, wypożycza sprzęt rehabilitacyjny i umożliwia założenie subkonta, by zbierać środki na leczenie i rehabilitację.

Caritas Polska: Kiedy nie da się już nic, my robimy wszystko – wspierajmy hospicja

Ból, cierpienie, lęk przed śmiercią: to codzienność wielu osób starszych i ciężko chorych.  W obliczu tych problemów, hospicja stają się ostoją wsparcia i godności w ostatnich chwilach życia. Placówki te mierzą się z szeregiem wyzwań: m.in. rosnącą liczbą pacjentów, niewystarczającą ilością środków i personelu do zapewnienia pełnej opieki.