W Niedzielę Się Dzielę!

Zbiórka na rzecz siedleckiego szpitala

Informujemy, że za pośrednictwem Caritas Diecezji Siedleckiej można przekazywać darowizny na rzecz Szpitala Miejskiego w Siedlcach jako pomoc w walce z koronawirusem. Przyłączmy się wszyscy do tej akcji!

Komunikat: Dyżur pomocy osobom starszym (WOLONTARIAT KRYZYSOWY)

Caritas Diecezji Siedleckiej informuje o możliwości udzielenia pomocy osobom starszym, które czują się zagrożone obecną sytuacją w związku z pandemią koronowirusa. - Wolontariusze Centrów Wolontariatu w Siedlcach i Białej Podlaskiej pomogą w zakupach leków, żywności i rzeczy pierwszej potrzeby – mówi Monika Rybaczewska, diecezjalny koordynator ds. wolontariatu Caritas Diecezji Siedleckiej.

Biała Podlaska: „Książka bez pieniążka”

Ruszyła zbiórka książek dla Hospicjum w Białej Podlaskiej! Do przekazywania zachęcają młodzi, biorący udział w ogólnopolskim programie „Czas na młodzież”, realizowanym również przez Caritas Diecezji Siedleckiej. W ramach projektu społecznego pt.: „Książka bez pieniążka” chcą zaangażować lokalną społeczność i stworzyć jeżdżącą biblioteczkę, pomagając tym samym podopiecznym Hospicjum i, przy okazji, dając drugie życie książkom.

Siedlce: Odnowione sale czekają na dzieci ze Świetlicy

2 sale z nowiuśkimi podłogami, meblami, odmalowanymi ścianami i 500-litrowe akwarium czekają na dzieci ze Świetlicy Socjoterapeutycznej, prowadzonej przez Caritas Diecezji Siedleckiej przy ul. Bpa I. Świrskiego 57 w Siedlcach. Zakończył się remont, który trwał w kwietniu i maju 2020 r. Dzieci zobaczą sale już dziś - 28 maja bowiem wracają z izolacji, spowodowanej panującą pandemią koronawirusa.

Życzenia na Dzień Matki

W Dniu Matki, wszystkim Mamom pragniemy złożyć serdeczne podziękowania: za miłość i trud, za cierpliwość i czułość, za dobro, którym się dzielicie z innymi. Życzymy radości z przeżywania tego niezwykłego powołania. Pragniemy, aby Wasz uśmiech rozświetlał wszelkie smutki i trudności, aby w Waszych ramionach każde dziecko mogło znaleźć prawdziwy dom. Życzymy, byście były takie jak Matka Pana Jezusa, Maryja – pełna pokoju, zawierzająca całe życie Bogu Ojcu, zanurzona w modlitwie.

Diecezja Siedlecka: Powoli wracają do pełnego działania

Rozpoczął się kolejny etap odmrażania życia społecznego. Do placówek w całym kraju, jak również w Caritas Diecezji Siedleckiej, już wkrótce powrócą osoby z niepełnosprawnościami, dzieci i młodzież. Jak podkreśla wiceminister rodziny, pracy i polityki społecznej, Paweł Wdówik, priorytetem jest zapewnienie bezpieczeństwa podopiecznym i pracownikom.

Pomoc dla Eleny Timokhiny

Urodziła się na Syberii. Pracowała tam jako katechetka i organistka, pomagając na misji kapłanowi z diecezji siedleckiej. Miała duży wkład w Światowe Dni Młodzieży w Krakowie. Dziś walczy z nowotworem, który każdego dnia odbiera jej siły do życia. Caritas Diecezji Siedleckiej apeluje o wsparcie finansowe dla Polki z Rosji – Eleny Timokhiny.

Siedlce: Fundacja SMS z Nieba i Caritas Diecezji Siedleckiej w dwóch akcjach przekazały w sumie 210 tysięcy dla siedleckiego szpitala

Dzięki akcji Caritas Diecezji Siedleckiej pn.: „Księża na szpital” zainicjowanej apelem ks. Biskupa Kazimierza Gurdy oraz przez kapłanów, a także ogólnopolskiej akcji „Zanurzeni w miłości” udało się zebrać w sumie 210 tysięcy złotych dla Szpitala Miejskiego w Siedlcach.