Nie ma dostępnych aktualności.

Gmina Mokobody: Las będzie czysty

Czy lasy, które nas otaczają, wymagają sprzątania? Grupa osób z niepełnosprawnościami – podopiecznych Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kisielanach i innych placówek Caritas Diecezji Siedleckiej - sprawdzi to w praktyce. Spotkają się oni 23 września 2021 r. o godz. 9:30 przy domku myśliwskim Koła Łowieckiego „Podlasie” w Balach (przy drodze nr 696), by wziąć udział w akcji #sprzatanielasu na terenie Powiatu Siedleckiego – Gminy Mokobody. Porządkom patronuje św. Franciszek z Asyżu.

Pomóż ocieplić dom rodziny Otożenko

Rodzina Otożenko dzielnie stawia czoło wyzwaniu, jakim jest stworzenie dla siebie godnych warunków bytowych, mimo trudnej sytuacji materialnej. Ogrom pracy, który ta wielodzietna rodzina włożyła w zbudowanie - praktycznie od zera – domu, zasługuje na podziw. Obecnie brakuje środków na ocieplenie budynku z zewnątrz. Bez prawidłowej izolacji, dom łatwo traci temperaturę, przez co w pomieszczeniach jest bardzo zimno. Dlatego, na ostatniej prostej, zwracamy się z gorącą prośbą do naszych drogich darczyńców o wsparcie w sfinansowaniu elewacji zewnętrznej, w celu zabezpieczenia domu rodziny Otożenko przed zimą.

Siedlce: Wyróżnienie za rehabilitację dla ZAZ!

Zakład Aktywności Zawodowej w Siedlcach, prowadzony przez Caritas Diecezji Siedleckiej, został wyróżniony na szczeblu regionalnym w konkursie „Lodołamacze 2021” w kategorii Rehabilitacja Społeczno-Zawodowa. Jednostka działa na zasadach ekonomii społecznej i zatrudnia osoby z niepełnosprawnościami, angażując je zawodowo w gastronomii i odnowie biologicznej.

Diecezja siedlecka: Rusza nowy nabór do programów stypendialnych

Caritas Diecezji Siedleckiej zaprasza do udziału w nowej edycji programów stypendialnych „Skrzydła”, „Dwa Talenty” oraz „Otwarty Horyzont”. Wsparcie kierowane jest do dzieci i młodzieży, których rodziny znalazły się w trudnej sytuacji materialnej lub losowej. Nabór potrwa do 30 września 2021 roku.

Skórzec: VI Spartakiada Integracyjna

Blisko 100 osób z niepełnosprawnościami, korzystających z 5 placówek wsparcia dziennego, prowadzonych przez Caritas Diecezji Siedleckiej, weźmie udział 21 września 2021 r. w VI Spartakiadzie Integracyjnej w Skórcu (woj. mazowieckie). Początek o godz. 10:30 na terenie Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Skórcu przy ul. Siedleckiej 1 i 9.

Parczew: Wolne miejsca dla dzieci w świetlicy Caritas

Pomoc w odrabianiu lekcji, posiłek, zajęcia dodatkowe (wychowawcze, socjoterapeutyczne, sportowo-rekreacyjne, plastyczne, muzyczne), wycieczki oraz udział w konkursach – to wszystko znaleźć można w Świetlicy Socjoterapeutycznej prowadzonej przez Caritas Diecezji Siedleckiej w Parczewie. Organizacja ogłosiła obecnie nabór dzieci ze szkół podstawowych, chętnych do udziału w zajęciach świetlicowych w roku szkolnym 2021/2022.

Caritas Polska: Pomoc dla Afgańczyków. Na co będą przeznaczone pieniądze ze zbiórki pod kościołami

Przed talibami uciekają nauczyciele angielskiego, współpracownicy międzynarodowej koalicji wycofującej się z Afganistanu i tysiące innych, przerażonych Afgańczyków. Potrzebują żywności, odzieży, odpowiednich warunków sanitarnych. W niedzielę, 5 września, przed kościołami w całej Polsce odbędą się kwesty na ich rzecz. O pomoc apeluje episkopat, jej organizacją zajmie się Caritas Polska.

Pomoc dla Kingi Węgrzyniak #ciepłydom

Pani Kinga Węgrzyniak oraz jej córka Dominika znalazły się w dramatycznej sytuacji. Stary dom, w którym mieszkają grozi obecnie zawaleniem! Brak centralnego ogrzewania, toalety, ciepłej wody, zapadająca się podłoga, uszkodzony i walący się dach, przestarzała instalacja elektryczna to zaledwie wierzchołek góry lodowej problemów z jakimi muszą się zmierzyć! Potrzebny jest nowy dom, aby matka z córką mogły zamieszkać w normalnych warunkach!