Flaga Ukrainy Logo - Pomoc dla Ukrainy

Nie ma dostępnych aktualności.

Diecezja siedlecka: Świece Caritas trafią na świąteczny stół

Pomoc potrzebującym dzieciom i młodzieży to cel akcji, do której zachęca Caritas Diecezji Siedleckiej. Wraz z adwentem ruszyła 29. edycja „Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom”. Organizacja przygotowała ponad 64 tysiące świec, które są już dostępne we wszystkich parafiach diecezji siedleckiej.

Caritas: Możesz pomóc ofiarując żywność

Rodziny i osoby samotne z terenu województwa mazowieckiego i lubelskiego czekają na pomoc żywnościową, by godnie przeżyć Święta Bożego Narodzenia. Caritas Diecezji Siedleckiej przygotuje dla nich paczki żywnościowe. Organizacja prosi jednak o wsparcie i zachęca do włączenia się w XXI edycję ogólnopolskiej zbiórki żywności ph.: „Tak, POMAGAM!”. Wolontariusze będą czekać na darczyńców 2  i 3 grudnia 2022 r. w wybranych sklepach oznaczonych plakatem akcji.

Siedlce: Konkurs poetycki dla seniorów

Życie siedleckiego seniora – to tematyka konkursu poetyckiego, do którego Caritas Diecezji Siedleckiej zaprasza - obecnych i byłych - pełnoletnich mieszkańców Siedlec, a zwłaszcza osoby w wieku 60+. Wiersze własnego autorstwa można zgłaszać do 8 grudnia 2022 r. Organizatorzy informują, że rozstrzygnięcie konkursu będzie połączone z wykładem i spotkaniem autorskim dr hab. Violetty Machnickiej.

Caritas: Wolontariusze zatroskani o czystość osób najuboższych

Mydło, szampony i szczoteczki do zębów – ponad pół tony środków czystości trafiło do osób potrzebujących w Siedlcach, Białej Podlaskiej, Łózkach, Żelechowie i Sobolewie. Caritas Diecezji Siedleckiej zorganizowała z okazji VI Światowego Dnia Ubogich zbiórkę rzeczową, na którą odpowiedziały setki wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas. Wszystko po to, by zadbać o godny wizerunek i zdrowie osób w trudnej sytuacji życiowej.

Caritas: Zimowe wsparcie z Łukowa trafi do potrzebujących

Czapki, szaliki i rękawiczki przekazali 25 listopada 2022 r. Caritas Diecezji Siedleckiej przedstawiciele Szkoły Policealnej – Medycznego Studium Zawodowego im. Janusza Korczaka w Łukowie. Szkolne Koło Wolontariatu zorganizowało tam akcję charytatywną, która rozgrzała serca i zapewniła ciepło m.in. osobom bezdomnym.

Garwolin: Młodzi z SKC nr 81 przeżywali dzień skupienia

16 listopada 2022 roku. Środa. Nasze Szkolne Koło Caritas przeżywało swój dzień skupienia. Zgromadziliśmy się w grupie prawie 30 wolontariuszy, by pochylić się nad tematem ubóstwa. W czasach, gdzie żyje się dostatnio, ale coraz częściej pusto i bezsensownie, często w dobrobycie a niejednokrotnie w totalnej biedzie, widząc, jak wielka to niesprawiedliwość i zamknięcie na bliźniego - nie mogliśmy zostać obojętni tej prawdzie.

Pomóżmy Krzysiowi stanąć na nogi

Krzyś cierpi na czterokończynowe dziecięce porażenie mózgowe wraz z koślawością szpotawą stóp. Potrzebuje pilnie kosztownej operacji (150 tys. zł) żeby móc stanąć na nogi. Gorąco apelujemy o pomoc dla niego.