Pomoc dla Jana Pytlika

- Ogień rozprzestrzeniał się szybko – mówi 69-letni Jan Pytlik ze Smolanki (gmina Zbuczyn w powiecie siedleckim, woj. mazowieckie) o nieszczęściu, które spotkało go tej zimy. Jego brat, 59 -letni Henryk Pytlik do dziś leczy rany powstałe w wyniku poparzenia. Mężczyźni stracili w pożarze domu cały dobytek życia i, szukając pomocy, zwrócili się do Caritas Diecezji Siedleckiej. Organizacja założyła subkonto, na którym zbierane są środki na odbudowę budynku. Teraz wszystko w rękach darczyńców.

Biała Podlaska: Program „Wspieraj seniora”

Dostarczenie zakupów, załatwienie drobnych spraw urzędowych, dostarczenie odpłatnych posiłków – to zakres pomocy, jaką oferuje program „Wspieraj seniora”. W jego realizację zaangażowało się Centrum Integracji Społecznej Caritas Diecezji Siedleckiej w Białej Podlaskiej.

Tydzień Pomocy Osobom Pokrzywdzonym Przestępstwem (22-28 lutego 2021r.)

Rozpoczynamy Tydzień Pomocy Osobom Pokrzywdzonym Przestępstwem (22-28 lutego 2021r.), w którym w sposób szczególny przypominamy o formach wsparcia, świadczonych  w ramach Okręgowego Ośrodka Pomocy Pokrzywdzonym Przestępstwem w Siedlcach i Lokalnych Punktów Pomocy Pokrzywdzonym Przestępstwem w Łosicach, Mińsku Mazowieckim, Pilawie, Sokołowie Podlaskim, Węgrowie i Zbuczynie, prowadzonych przez Caritas Diecezji Siedleckiej.

Biała Podlaska: Tu rozliczysz swój PIT

Bezpłatne rozliczenie PIT 37 oferuje Centrum Integracji Społecznej Caritas Diecezji Siedleckiej w Białej Podlaskiej. Akcja ruszyła 22 lutego 2021 r. i potrwa do 30 kwietnia. Jest odpowiedzią na zapotrzebowanie mieszkańców Białej Podlaskiej i okolic.

Diecezja siedlecka: Rusza „Jałmużna Wielkopostna”

25 tys. baranków z czekolady, 15 tys. paschalików, 5 tys. „Skarbonek Miłosierdzia” i 5 tys. „Toreb Miłosierdzia” - tak w skrócie wygląda ogólnopolska akcja ekumeniczna „Jałmużna Wielkopostna” na terenie diecezji siedleckiej. Caritas zachęca, by w Wielkim Poście zaangażować się w lokalne charytatywne działania na rzecz potrzebujących.

PROCENTUJ DOBREM RAZEM Z NAMI!

Przekaż 1% na działania Caritas Diecezji Siedleckiej i skorzystaj z bezpłatnego rozliczenia PIT.

Wspólna akcja “Pełnowartościowy posiłek codziennie”

35 seniorów z terenu Miasta Siedlce w styczniu i lutym 2021 r. otrzymuje bezpłatny obiad. Niesamodzielne, wymagające opieki osoby powyżej 60. roku życia, dzięki akcji “Pełnowartościowy posiłek codziennie” w ramach współpracy firmy Cargill, Zakładu Aktywności Zawodowej Caritas Diecezji Siedleckiej i Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Siedlcach może liczyć na pełnowartościowy posiłek z dowozem do miejsca zamieszkania.

Biała Podlaska: Diamentowa mozaika uczy ich cierpliwości

Odkrycie ostatnich miesięcy – mówi o mozaice diamentowej Jakub Semeniuk, kierownik Warsztatu Terapii Zajęciowej w Białej Podlaskiej, prowadzonego przy ul. Warszawskiej 15 przez Caritas Diecezji Siedleckiej. Powstanie pracy w nowej technice trwa nawet 3 miesiące, ale jej wykonanie to idealna forma rehabilitacji podczas pandemii.