Grafika

Flaga Ukrainy Logo - Pomoc dla Ukrainy

Nie ma dostępnych aktualności.

Siedlce, Parczew: Wakacje 2022 na świetlicach Caritas

Dzieci, które w roku szkolnym korzystały ze świetlic Caritas Diecezji Siedleckiej, także w wakacje mają zapewnioną opiekę i atrakcje. W letnim wypoczynku biorą udział również dzieci z Ukrainy. Więcej szczegółów dot. organizacji tego czasu - poniżej.

Siedlce: Centrum Wolontariatu aktywizuje seniorów

Caritas Diecezji Siedleckiej poprzez Centrum Wolontariatu w Siedlcach już od kilku miesięcy aktywizuje seniorów w projekcie pt.: „Seniorze odkryj swoje Siedlce na nowo”. Zadanie skierowane jest do mieszkańców Siedlec powyżej 60 roku życia i współfinansowane ze środków Urzędu Miasta Siedlce. Uczestnicy w jego ramach odwiedzili już Muzeum Regionalne i poznawali z przewodnikiem bardziej wnikliwie swoje miasto. W ostatnim czasie – poza projektem odbyły się też warsztaty doskonalące pamięć.

Żelechów: Powstało Szkolne Koło Caritas

Diecezja siedlecka wzbogaciła się o nowych wolontariuszy. W Liceum Ogólnokształcącym im. Joachima Lelewela w Żelechowie Caritas Diecezji Siedleckiej powołała Szkolne Koło Caritas nr 131. Uroczystość odbyła się 22 czerwca 2022 r.

Caritas tworzy system pomocy dla uchodźców

Choć doraźne wsparcie poszkodowanych w wyniku wojny na Ukrainie wciąż jest potrzebne, Caritas przechodzi z działania w trybie kryzysowym do rozwiązań systemowych. W całej Polsce funkcjonuje już ponad 30 centrów pomocy uchodźcom Caritas, które obejmują potrzebujących kompleksową pomocą.

Życzenia na Dzień Ojca

Z okazji Dnia Ojca dziękujemy wszystkim Tatom za ciężką pracę, wszelki trud, byśmy mieli piękne dzieciństwo, za cierpliwość i troskę. Życzymy zdrowia, czasu na rzeczy, które Was uskrzydlają, nieustającej ciekawości świata i odwagi, by go odkrywać. Niech Maryja otacza Was swoją opieką, a Pan Jezus prowadzi po drogach tego świata.

Caritas Diecezji Siedleckiej: Spływ kajakowy pracowników

Pracownicy Caritas Diecezji Siedleckiej wzięli udział 17 czerwca 2022 r. w spływie kajakowym, który był świetną okazją do integracji i spędzenia wspólnie dnia wolnego od pracy. Trasę rzeką Wieprz z Baranowa do Kośmina pokonały 23 osoby, przepływając dystans 20 km.

Komunikat: 17 czerwca dniem wolnym od pracy w Caritas Diecezji Siedleckiej

Uprzejmie informujemy, że w piątek 17 czerwca 2022 r. zarówno biuro Caritas Diecezji Siedleckiej przy ul. Budowlanej 1 w Siedlcach jak i większość jednostek będą nieczynne. Za utrudnienia przepraszamy.

Kisielany: Piknik „Dziki Zachód!” za nami!

- To tu nawiązują się przyjaźnie, uczestnicy stają się bardziej otwarci i pewni siebie – mówi Urszula Pietrasik, kierownik Caritas Diecezji Siedleckiej Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kisielanach Żmichach o Pikniku Integracyjnym, który odbył się na terenie placówki 7 czerwca 2022 r.