Jałmużna Wielkopostna

tl_files/gallery/caritas/programy/jalmuzna/jalmuzna2024.png

Caritas rozpoczyna akcję „Jałmużna Wielkopostna 2024”

Akcja „Jałmużna Wielkopostna” to propozycja Caritas Diecezji Siedleckiej na czas Wielkiego Postu do podzielenia się dobrem z osobami potrzebującymi. Od Środy Popielcowej, 14 lutego 2024 r. we wszystkich parafiach diecezji siedleckiej będzie można zakupić w tym celu baranka z białej czekolady, paschalik i świecę. Organizacja zachęca też do wrzucenia drobnych ofiar do „Skarbonek Miłosierdzia” i przygotowania „Toreb Charytatywnych”.

- Czasem wielu z nas zastanawia się, jak wyrazić swoją pomoc w ramach jałmużny. Komu pomóc, gdzie i jak? Włączając się w akcję „Jałmużna Wielkopostna” przeznaczamy środki na cele godne wsparcia. W siedleckiej Caritas od 32 lat  organizujemy pomoc. Jesteśmy tym miejscem, do którego może zgłosić się każdy potrzebujący – mówi ks. Paweł Zazuniak, dyrektor Caritas Diecezji Siedleckiej.

Organizacja wymienia na co przeznaczy środki: utrzymanie funkcjonowania jadłodajni dla ubogich, prowadzonych w Siedlcach oraz Białej Podlaskiej; dofinasowanie działań podmiotów ekonomii społecznej: Centrów Integracji Społecznej w Siedlcach i Białej Podlaskiej; zapewnienie ciągłości funkcjonowania Mieszkań Wspieranych dla osób będących w kryzysie bezdomności; dofinansowanie funkcjonowania Centrum Wsparcia Caritas; prowadzenie programów żywnościowych (Spiżarnia Caritas, Ogólnopolskie Zbiórki Żywności) oraz senioralnych (Senior Caritas); działania na rzecz uchodźców z Ukrainy; wsparcie bieżącej działalności Caritas Diecezji Siedleckiej. Część pozyskanych środków pozostanie w parafiach.

Aby włączyć się w „Jałmużnę Wielkopostną” należy zakupić w dowolnej parafii diecezji siedleckiej: baranka z białej czekolady (10 zł), paschalik (10 zł) lub świecę (20 zł). W szkołach dzieci będą mogły podzielić się drobnymi datkami do „Skarbonek Miłosierdzia”. W wybranych parafiach, które wyraziły takie pragnienie, będą rozdawane „Torby Charytatywne”, do wypełnienia żywnością z długim terminem ważności i artykułami higienicznymi – przekazane zostaną najbardziej potrzebującym.

Do akcji włączyć można się także poprzez podarowanie dowolnej kwoty na konto Caritas Diecezji Siedleckiej 78 9194 0007 0027 9318 2000 0010 z dopiskiem „Jałmużna”.

Akcja potrwa do Wielkanocy.

Więcej informacji: sekretariat Caritas Diecezji Siedleckiej, tel. (25) 640-71-30.

Wirtualna skarbonka

„Jałmużnę Wielkopostną” mogą Państwo wesprzeć zarówno tradycyjnym przelewem bankowym jak i za pośrednictwem elektronicznych płatności internetowych.

DotPay

Jałmużna Wielkopostna na rzecz Caritas Diecezji Siedleckiej