Kto potrzebuje naszego wsparcia?

Pomoc dla Amandy Katarzyny Chacińskiej

Amanda Katarzyna Chacińska to 28 - letnia siedlczanka, która zamiast realizować swoje młodzieńcze plany i marzenia, zmaga się z licznymi problemami zdrowotnymi, bardzo  mocno wyniszczającymi jej organizm. Mieszka razem z mamą i to ona jest jej główną podporą w bardzo trudnym momencie życia, kiedy zdrowie i przyszłość zależy od uzbieranych pieniędzy na leczenie.

Amanda zaczęła chorować w dzieciństwie. Lekarze mówili, że podłożem był silny stres, problemy finansowe i domowe. Podobno, właśnie wtedy organizm był słaby i wszystko łapał. - Od gimnazjum zaczęłam być cieniem człowieka - wychudzonym, zmęczonym. Zaczęły się też problemy z kośćmi, pojawiły się bóle kręgosłupa – opowiada kobieta. Podczas badania rezonansem okazało się, że ma duże odwapnienie kości kręgosłupa i już nigdy już nie będzie mogła pracować fizycznie. W liceum zaczęły się problemy z zębami, bowiem zaczęły się kruszyć.

Na drugim roku studiów pojawiły się również dziwne bóle głowy i brzucha. Amandę skierowano do neurologa, na rezonans i tomografię. Wykluczono najgorsze, ale podczas gastroskopii okazało się, że kobieta ma uszkodzony żołądek i liczne torbiele na trzustce. Organ ten bardzo słabo pracował; zdecydowano się wszystko leczyć lekami, ponieważ ingerowanie chirurgiczne takiego wyniszczonego organizmu było zbyt ryzykowne. W konsekwencji Amanda jest na specjalistycznej diecie; nie może jeść wielu warzyw i owoców. Kobieta przypomina sobie, że w tamtym okresie zaczęły się trzaski w stawach szczęki. – Na początku myślałam, że to nic groźnego, ale jak potem się okazało, zęby zaczęły pękać w korzeniach. Trzeba było je usuwać, a sama szczęka się ruszała. Kłopoty nie miały końca – ze względu na to, co działo się w organizmie, u Amandy zaczęła się nerwica i rozwinęła depresja.

Ze względu na wykryte zmiany w układzie trawiennym u kobiety wszczęto na nowo procedurę leczenia onkologicznego. Niedrożność jelit i problemy z trzustką powodują cukrzycę i inne zaburzenia metaboliczne. Ataki padaczkowe i znaczne osłabienie kończyn uniemożliwiają samodzielne poruszanie się. Każde wyjście do lekarza wymaga wsparcia mamy lub sąsiadów. U kobiety pojawiły się też zmiany skórne i łysienie. Po poprawie staniu zdrowia Amanda marzy, aby móc normalnie gryźć. Wymaga to jednak dodatkowo kosztownego zabiegu odbudowy narządu żucia (ok. 100 tysięcy złotych).

- Czasem mam wrażenie, że mój organizm jest jedną wielką niewiadomą i boję się myśleć, co będzie dalej – dzieli się. Obecnie jest pod stałą opieką neurologa, gastroenterologa, endokrynologa, dermatologa i onkologa. Stan zdrowia nie pozwala Amandzie na podjęcie pracy, od kilku lat jej utrzymaniem jest renta.

Marzeniem siedlczanki jest mieć dobre zdrowie, a to zależy od tego, czy znajdą się ludzie chętni pomóc w leczeniu. Dla kobiety najważniejsza w życiu jest miłość – chciałaby, aby zawsze obok były osoby bliskie sercu. - Dla mnie wartości materialne nigdy nie miały znaczenia. Szokuje mnie, że w Polsce tak wiele leków jest nierefundowanych i ludzie, którzy bardzo chcą normalnie żyć, nie mają na to szans – zauważa. I dodaje: Chciałabym robić coś dla ludzi, by łatwiej im się leczyło, by było więcej szans na nowe kontrakty medyczne, by człowiek idący do szpitala nie bał się, ale szedł tam z przekonaniem, że dostanie fachową opiekę, a szpital zrobi wszystkie badania i dokona wszelkich starań by go wyleczyć. Bardzo bym chciała, by szpitale stały się przyjaznym azylem.

Amanda Katarzyna Chacińska posiada utworzone subkonto w naszej organizacji, na które można przekazywać 1% podatku oraz inne darowizny.

Wpłat prosimy dokonywać na konto: BS Siedlce 21 9194 0007 0027 9318 2000 0260

z dopiskiem "36917 – Chacińska Amanda Katarzyna"

2021-01-13

Zdjęcia: Archiwum prywatne Amandy Katarzyny Chacińskiej

amandzia
kasiapanda

Posłuchaj historii Leny Makaruk i Amandy Katarzyny Chacińskiej.
Audycja z dnia 22 grudnia 2016 roku.

Darowizna elektroniczna: "36917 – Chacińska Amanda Katarzyna"

Minimalna kwota to 1 zł!

Kwota jest zbyt duża, aby przekazać ją poprzez płatności elektroniczne! Jeśli chcą Państwo tak hojnie wesprzeć działania Caritas prosimy o wpłatę na rachunek bankowy. Dziękujemy!