Kto potrzebuje naszego wsparcia?

Pomoc dla Zygmunta Pucyka

Tego dnia 87-letni Zygmunt Pucyk z Łukowa nie zapomni nigdy. Planował w poniedziałek czyścić komin z sadzy. Niestety, nie zdążył. Dlaczego? Dzień wcześniej spalił mu się dom. Mężczyzna potrzebuje wsparcia. Caritas Diecezji Siedleckiej zbiera fundusze na zakup kontenera mieszkalnego, by pan Zygmunt znów mógł zamieszkać „u siebie”.

Pożar wybuchł 3 listopada 2019r. (w niedzielę) przy ul. Gen. Franciszka Kleeberga w Łukowie. Na miejsce przyjechały 3 zastępy straży pożarnej:  dwa z KP PSP w Łukowie i jeden z OSP Dąbie. Spaliła się znaczna część budynku: kuchnia, przedpokój, strych, dach budynku (pokryty papą) i wyposażenie. Pan Zygmunt został z niczym. Początkowo znalazł kąt u obcych ludzi, ostatecznie zamieszkał w lokalu socjalnym (małą kawalerkę) przy ul. Piłsudskiego. Mężczyzna był przyzwyczajony do spartańskich warunków – w domu nie miał ani bieżącej wody, ani kanalizacji. Cieszy się, że nic mu się nie stało, mimo że było blisko tragedii – ogień pojawił się nagle, kiedy palił w piecu.

Nie został sam

Ze swoim problemem Pan Zygmunt nie został sam. Mógł liczyć na wsparcie od rodziny – jego kuzyn, pan Zbigniew Wietrak powiadomił o sytuacji Urząd Miasta. Z. Pucyk jest pod opieką miejskich służb socjalnych. Zareagował w jego sprawie burmistrz, Piotr Płudowski. Obok mieszkania, otrzymał zasiłek celowy oraz pomoc w zbieraniu środków na zakup kontenera mieszkalnego. Jego koszt, włączając przyłącza wodno-kanalizacyjne i prądu, są poza możliwościami seniora – mowa bowiem o ok. 20 tysięcy złotych, a starszy pan utrzymuje się z małej emerytury. Jest możliwość, że dzięki darczyńcom, wiosną pan Zygmunt zamieszka „u siebie”.

Caritas Diecezji Siedleckiej otworzyła specjalne subkonto, na którym zbierane są środki na zakup kontenera mieszkalnego dla pana Zygmunta Pucyka. Każdy, kto zechce wesprzeć mężczyznę, może przekazać 1% podatku (nr KRS 0000223111 z poniższym dopiskiem) lub wpłacić pieniądze na konto:

Caritas Diecezji Siedleckiej Bank Spółdzielczy O/Siedlce 21 9194 0007 0027 9318 2000 0260.

z dopiskiem: „49214 – Pucyk Zygmunt”.

(AN - na podst. artykułu p. Łukasza Prusaka)

2020-03-12

Zdjęcia: nr 1,2,3 - nadesłane przez Piotr Płudowski, nr 4 - Łukasz Prusak