Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020

Informacje o Projekcie

Caritas Diecezji Siedleckiej realizuje Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2019 - współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Realizacja programu przypada na grudzień 2019 r. - lipiec 2020 r.

 

Na czym polega pomoc?

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Caritas Diecezji Siedleckiej (OPR) do Organizacji Partnerskich Lokalnych (OPL) Parafii-Parafialnych Zespołów Caritas na terenie województwa mazowieckiego i lubelskiego, które przekazują żywność bezpośrednio do osób potrzebujących. Udział w projekcie jest bezpłatny. Warunkiem otrzymania wsparcia jest spełnienie określonych kryteriów potwierdzone skierowaniem przez ośrodek pomocy społecznej.

 

Kto może skorzystać z pomocy w ramach POPŻ?

Pomoc w ramach Programu udzielana jest osobom, które z powodu trudnej sytuacji i niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie odpowiedniego wyżywienia, których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej:

  1. 1402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej,
  2. 1056 zł w przypadku osoby w rodzinie.

Osoby do otrzymania pomocy żywnościowej są kwalifikowane przez:

  1. Ośrodki Pomocy Społecznej (na podstawie skierowań),
  2. Organizacje partnerskie (wyłącznie osoby bezdomne, na podstawie oświadczeń).

Osoby najbardziej potrzebujące powinny zgłosić się do właściwego dla miejsca zamieszkania Ośrodka Pomocy Społecznej. OPS wydaje skierowanie do otrzymania pomocy żywnościowej zawierające m.in. adres organizacji partnerskiej zajmującej się dystrybucją pomocy żywnościowej lub wpisuje osobę/rodzinę na listę osób zakwalifikowanych do pomocy żywnościowej z POPŻ.

Zasady przekazywania artykułów spożywczych

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

 

Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 obejmuje:

  • artykuły warzywne i owocowe: groszek z marchewką 3,2 kg, fasola biała 3,2 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, buraczki wiórki 1,05 kg, powidła śliwkowe 1,80 kg, sok jabłkowy klarowany 4l,
  • artykuły skrobiowe: makaron jajeczny 4,5 kg, makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg, ryż biały 3 kg, kasza gryczana 1,5 kg, herbatniki maślane 0,8 kg,
  • artykuły mleczne: mleko UHT 7 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2 kg,
  • artykuły mięsne: szynka drobiowa 2,7 kg, pasztet wieprzowy 0,48 kg, filet z makreli w oleju 1,53 kg,
  • cukier: cukier biały 4 kg,
  • tłuszcze: olej rzepakowy 4 l,
  • dania gotowe: gołąbki w sosie pomidorowym 1,7 kg.

Wykaz organizacji partnerskich lokalnych (OPL) w ramach Programu

  1. Centrum Integracji Społecznej w Białej Podlaskiej
  2. Centrum Integracji Społecznej w Siedlcach
  3. Dom Pomocy Społecznej prowadzony przez Zgromadzenie Sióstr Albertynek w Życzynie
  4. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Terespolu
  5. Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Białej Podlaskiej
  6. Parafia pw. MB Królowej Korony Polskiej w Kopciach
  7. Parafia pw. Najświętszego Zbawiciela w Rykach
  8. Parafia pw. Przemienienia Pańskiego w Łukowie
  9. Parafia pw. św. Antoniego w Kotuniu
  10. Parafia pw. Trójcy Świętej w Radzyniu Podlaskim
  11. Parafia pw. Wszystkich Świętych w Sobienie Jeziory
  12. Parafialny Zespół Caritas przy kościele pw. Chrystusa Miłosiernego w Białej Podlaskiej
  13. Parafialny Zespół Caritas przy kościele pw. Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny w Miastkowie Kościelnym
  14. Parafialny Zespół Caritas przy kościele pw. Św. Małgorzaty w Ulanie-Majoracie
  15. Parafialny Zespół Caritas przy kościele pw. Św. Mikołaja Biskupa w Pruszynie
  16. Parafialny Zespół Caritas przy kościele pw. Św. Zygmunta Króla w Łosicach
  17. Parafialny Zespół Caritas przy kościele pw. Zwiastowania Najświętszej Maryi Panny w Żelechowie

Kontakt i koordynacja Programu

Monika Rybaczewska

tel. 512 936 068

e-mail: mrybaczewska@caritas.pl

 

Żanetta Kowalczuk 

tel. 504 429 423

e-mail: wolontariatbp@caritas.pl

Warsztaty przeprowadzone w ramach programu POPŻ 2019

  • 11.02 „Lekko i pachnąco”- gotowanie na parze – Żelechów
  • 17.02 „Warzywa i owoce na start” –warsztaty dietetyczne i zdrowego żywienia- Żelechów
  • 24.02 „Finansowy ninja”= warsztaty edukacji ekonomicznej- Żelechów
  • 22.05 „Mało kupuję i nie marnuję” - przeciwdziałania marnowaniu żywności - Biała Podlaska
  • 25.05 „Nie wyrzucaj chleba, bo go potrzeba” – warsztaty przeciwdziałania marnowania żywności – Siedlce
  • 05.06 „Nie wyrzucaj chleba, bo go potrzeba” – warsztaty przeciwdziałania marnowania żywności –Łosice
  • 05.06 „Mało kupuję i nie marnuję” - przeciwdziałania marnowaniu żywności - Siedlce
  • 06.06 „Finansowy ninja”= warsztaty edukacji ekonomicznej – Miastków Kościelny
  • 08.06 Bezpieczeństwo i higiena w okresie pandemii koronawirusa – warsztaty maseczkowe - Łosice
  • 08.06 Bezpieczeństwo i higiena w okresie pandemii koronawirusa – warsztaty maseczkowe – Żelechów
  • 09.06 „Nie wyrzucaj chleba, bo go potrzeba” – warsztaty przeciwdziałania marnowania żywności – Biała Podlaska
  • 09.06 „Finansowy ninja”= warsztaty edukacji ekonomicznej – Łuków
  • 10.06 „Czy warto inwestować, czy lepiej oszczędzać?” – Łosice
  • 12.06 „W parze z gotowaniem na parze” – warsztaty kulinarne- Biała Podlaska
  • 13.06 Bezpieczeństwo i higiena w okresie pandemii koronawirusa – warsztaty maseczkowe – Radzyń Podlaski
  • 15.06 Bezpieczeństwo i higiena w okresie pandemii koronawirusa – warsztaty maseczkowe- Biała Podlaska
  • 16.06 „Czy warto inwestować, czy lepiej oszczędzać?” – Biała Podlaska
  • 17.06 Bezpieczeństwo i higiena w okresie pandemii koronawirusa – warsztaty maseczkowe – Radzyń Podlaski
  • 18.06 „W parze z gotowaniem na parze” – warsztaty kulinarne- Sobienie Jeziory
  • 19.06 Bezpieczeństwo i higiena w okresie pandemii koronawirusa – warsztaty maseczkowe – Sobienie Jeziory
  • 22.06 „W parze z gotowaniem na parze” – warsztaty kulinarne- Terespol
  • 22.06 Bezpieczeństwo i higiena w okresie pandemii – Żelechów
  • 23.06 Bezpieczeństwo i higiena w okresie pandemii – Łosice
  • 23.06 Bezpieczeństwo i higiena w okresie pandemii – Miastków Koscielny
  • 25.06 Bezpieczeństwo i higiena w okresie pandemii – Terespol
  • 26.06 Ciasteczka fit? Prawda czy mitSmile - Łosice