Nie ma dostępnych aktualności.

Siedlce: „Żeby pomagać starszym i biedniejszym”

- Skarbonka jest do pomocy innym – edukuje nas 6-letni Kacper, podopieczny Świetlicy Socjoterapeutycznej, prowadzonej przez Caritas Diecezji Siedleckiej w Siedlcach. Chłopiec, razem ze swoimi kolegami, bierze udział w akcji „Jałmużna Wielkopostna”, której jednym ze składników jest zbieranie środków do Skarbonek Miłosierdzia. Pieniądze przeznaczone zostaną na działania charytatywne pobliskiej parafii katedralnej.

Siedlce: Dzieci wróciły do świetlic

Odrabianie lekcji, gry i zabawy oraz integracja z rówieśnikami – to tylko część z głównych zajęć, na które mogą liczyć dzieci z dwóch świetlic, prowadzonych przez Caritas Diecezji Siedleckiej w Siedlcach. Wychowankowie, podczas rozłąki z powodu pandemii koronawirusa, mieli zapewnione wsparcie online, lecz mimo to oczekiwali na powrót do zajęć stacjonarnych. Od 15 lutego 2021 r. placówki są już otwarte, oczywiście z zachowaniem obostrzeń.

Świetlice Caritas: Wraca praca zdalna

Zgodnie ze stanowiskiem Departamentu Polityki Rodzinnej Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej, o którym poinformował Mazowiecki Urząd Wojewódzki w Warszawie w piśmie z dn. 07 stycznia 2021 r., świetlice prowadzone przez Caritas Diecezji Siedleckiej w Siedlcach do dnia 17 stycznia 2021 r. zobowiązane są ponownie realizować swoje zadania wyłącznie w wykorzystaniem metod i technik porozumiewania się na odległość. Oznacza to, że podopiecznym udzielana będzie jedynie pomoc zdalna.

Siedlce: Dzieci znów korzystają ze świetlic

Działalność Świetlicy Socjoterapeutycznej przy ul. Bpa I. Świrskiego 57 i Profilaktyczno-Wychowawczej przy ul. Floriańskiej 3, prowadzonych w Siedlcach przez Caritas Diecezji Siedleckiej, została ponownie wznowiona. Dzieci wróciły do placówek 4 stycznia 2021 r., ale biorąc udział w zajęciach muszą stosować się do obostrzeń epidemiologicznych.

Diecezja Siedlecka: 250 „Pudełek Szczęścia” dla dzieci z Caritas Diecezji Siedleckiej

Miłą niespodziankę otrzymały wczoraj (09 czerwca 2020r.) dzieci ze Świetlicy Socjoterapeutycznej prowadzonej przez Caritas Diecezji Siedleckiej przy ul. Świrskiego 57 w Siedlcach. Caritas Polska przygotowała dla nich zabawki, słodycze, kosmetyk i edukacyjne kolorowanki uczące bezpiecznych zachowań w czasie epidemii.