Pomagamy obywatelom Ukrainy

PL 47 9194 0007 0027 9318 2000 0180

BIC/SWIFT: POLUPLPR

Parczew: Dary dla miasta i rejonu Luboml na Ukrainie

W środę, 9 marca 2022 r. w godzinach porannych z Parczewa wyruszy transport części darów jakie zostały zebrane przez parafie i samorządy parczewskie w ramach wspólnej zbiórki. Dary to przede wszystkim żywność długoterminowa, środki chemiczne, artykuły higieniczne.

- Nasza pomoc zostanie przekazana do miasta i rejonu partnerskiego Luboml i tam rozdysponowana przez zaprzyjaźnione samorządy pomiędzy mieszkańców. Część darów zostanie przekazana do parafii w Maniewiczach do ks. Andrzej Kwiczała (jeden z rekolekcjonistów w parafii pw. Opatrzności Bożej), który prowadzi dom i poszukuje miejsca zamieszkania dla porzuconych dzieci z terenu Ukrainy – informuje burmistrz Parczewa.

Kieruje również podziękowania w stronę darczyńców: - Serdecznie dziękujemy darczyńcom i zachęcamy do przekazywania darów na pomoc dla mieszkańców Ukrainy, zarówno tych za granicą, ale również rodzinom w naszym powiecie, które podjęły trud utrzymania uchodźców w swoich domach.