Wakacyjna Akcja Caritas 2020

Jak co roku, Caritas Diecezji Siedleckiej przygotowuje się do Wakacyjnej Akcji Caritas. W 2020 r. zaplanowaliśmy wypoczynek letni dla 95 dzieci z terenu diecezji siedleckiej. Tegoroczna Wakacyjna Akcja Caritas będzie realizowana w czasie 2 turnusów wypoczynkowych, które pod koniec wakacji odbędą się w dwóch nadmorskich miejscowościach – Stegnie oraz Jantarze. Każdy z turnusów zostanie przygotowany z uwzględnieniem wytycznych zalecanych przez Główny Inspektorat Sanitarny, Ministerstwo Zdrowia oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej w związku z epidemią koronawirusa w Polsce.

Dzieci wypoczywające na każdym z turnusów będą miały zapewnione: zakwaterowanie, wyżywienie składające się z czterech posiłków dziennie (śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, a w przypadku wycieczek całodziennych: śniadanie, suchy prowiant na drogę oraz obiadokolację), ubezpieczenie, transport, materiały dydaktyczne, materiały sportowe oraz upominki na zakończenie każdego turnusu, jak również bogaty program rekreacyjno – kulturalny w ośrodku i podczas wspólnych wycieczek.

W czasie każdego z turnusów koloniści będą uczestniczyli w warsztatach rozwijających, prowadzonych przez pedagoga/psychologa. Zajęcia te umożliwią integrację grupy, rozwiną zdolności twórczego i kreatywnego myślenia, pracy zespołowej, pomogą w rozwijaniu kompetencji społecznych oraz zdolności emocjonalnych. Będą uczyły zdolności podejmowania racjonalnych decyzji, a także rozwoju takiego systemu wartości, który będzie wsparciem w dalszym prawidłowym rozwoju. Poruszona zostanie również tematyka: szeroko pojętych uzależnień – wskazane zostaną możliwości uniknięcia tych zagrożeń, zachowań asertywnych, pokazana zostanie perspektywa zdrowego stylu życia i drogi do satysfakcji osobistej bez substancji uzależniających.

W ramach każdego z turnusów, oprócz bogatego programu realizowanego na terenie ośrodków, chcemy zapoznać  uczestników z historią i zabytkami Pomorza. Chcielibyśmy, aby uczestnicy zobaczyli Zamek Krzyżacki w Malborku, odwiedzili Westerplatte, czy popłynęli statkiem na prawdziwą morską przygodę. Wszystkie miejsca, które dzieci odwiedzą podczas turnus zostaną wybrane zgodnie z zaleceniami dla organizatorów wypoczynku.

Turnus I: 20-29 sierpnia 2020 roku w Stegnie

W tym turnusie weźmie udział 45 dzieci:

• wypoczynek 20 dzieci z rodzin zastępczych, zgłoszonych przez Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie zostanie dofinansowany ze środków Powiatu Siedleckiego.
  • wypoczynek 10 dzieci zostanie dofinansowany ze środków Gminy Parczew.
  • wypoczynek 15 dzieci zgłoszonych przez Centrum Pomocy Interdyscyplinarnej, działające na terenie województwa lubelskiego, zostanie dofinansowany ze środków Funduszu Sprawiedliwości, którego dysponentem jest Minister Sprawiedliwości.

Turnus II: 21- 31 sierpnia 2020 roku w Jantarze

W tym turnusie wezmą udział dzieci z terenu województwa mazowieckiego, których rodziny objęte są wsparciem  Ośrodków Pomocy Pokrzywdzonym Przestępstwem.

Turnus dofinansowany ze środków Funduszu Sprawiedliwości, którego dysponentem jest Minister Sprawiedliwości.

(BS)