Wakacyjna Akcja Caritas 2020

Wakacje z siedlecka Caritas to wyjazdy pełne atrakcji, dobrej zabawy i odpoczynku w duchu chrześcijańskim. Również i w tym roku, pomimo obostrzeń związanych z koronawirusem nie zrezygnowaliśmy z organizacji wypoczynku dla dzieci i młodzieży.

Tegoroczna Wakacyjna Akcja Caritas będzie realizowana podczas turnusu wypoczynkowego, zorganizowanego w nadmorskiej miejscowości Jantar. Turnus został przygotowany z uwzględnieniem wytycznych zalecanych przez Główny Inspektorat Sanitarny, Ministerstwo Zdrowia oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej w związku z epidemią koronawirusa w Polsce.

Dzieci wypoczywające mają zapewnione: zakwaterowanie, wyżywienie składające się z czterech posiłków dziennie, ubezpieczenie, transport, materiały dydaktyczne, materiały sportowe oraz upominki na zakończenie każdego turnusu, jak również bogaty program rekreacyjno – kulturalny w ośrodku i podczas wspólnych wycieczek.

W czasie każdego z turnusów koloniści będą uczestniczyli w warsztatach rozwijających, prowadzonych przez psychologów. Zajęcia te umożliwią integrację grupy, rozwiną zdolności twórczego i kreatywnego myślenia, pracy zespołowej, pomogą w rozwijaniu kompetencji społecznych oraz zdolności emocjonalnych.

Podczas wypoczynku oprócz bogatego programu realizowanego na terenie ośrodka, chcemy zapoznać  uczestników z historią i zabytkami Pomorza. Wszystkie miejsca, które dzieci odwiedzą podczas turnus zostaną wybrane zgodnie z zaleceniami dla organizatorów wypoczynku.

Wypoczynek dofinansowany został ze środków:

• Powiatu Siedleckiego;
  • Gminy Parczew;
  • Funduszu Sprawiedliwości, którego dysponentem jest Minister Sprawiedliwości.