Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Stok Lacki: Festiwal Piosenki Religijnej

„Duch, który umacnia miłość” - pod takim hasłem w środę 15 maja 2019r. w Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Stoku Lackim (woj. mazowieckie) odbędzie się Festiwal Piosenki Religijnej, zorganizowany przez Szkolne Koło Caritas działające w ośrodku. Start o godz. 11:00.

Festiwal skierowany jest do dzieci, młodzieży i dorosłych ze szkół specjalnych, specjalnych ośrodków szkolno-wychowawczych oraz do uczestników warsztatów terapii zajęciowej. Swoje piosenki i utwory muzyczne zaprezentują m.in. uczniowie i podopieczni z Siedlec, Łosic, Ignacowa, Skórca, Starego Lubiejewa, Kisielan i Stoku Lackiego. Imprezę uświetni występ dziecięcej scholi „Wniebogłosy”, działającej przy parafii katedralnej w Siedlcach.

- Po raz pierwszy zorganizowaliśmy festiwal dwa lata temu. Wtedy miał on charakter wewnętrzny, tylko dla uczniów naszego ośrodka. Teraz chcemy, aby było to wydarzenie otwarte, skierowane do podopiecznych z różnych ośrodków. Pragniemy też uwrażliwić opinię publiczną na potrzeby osób niepełnosprawnych - tłumaczy s. Katarzyna Balcerzak z Zgromadzenia Sióstr Pasjonistek, która uczy religii niepełnosprawne intelektualnie dzieci i młodzież SOSW w Stoku Lackim. - Celem muzycznego spotkania jest przede wszystkim wspieranie integralnego rozwoju uczniów przez umożliwienie im zaprezentowania umiejętności wokalnych i muzycznych - podkreśla s. K. Balcerzak.

W tym roku prezentowane będą piosenki nawiązujące do Ducha Świętego lub utwory muzyczne o Duchu Świętym, poprzedzone objaśnieniem wprowadzającym do utworu. Poprzez taką formę aktywności artystycznej, jaką jest festiwal piosenki religijnej, organizatorzy chcą również wspierać wychowanie religijne osób o specjalnych potrzebach edukacyjnych.

Patronat nad wydarzeniem objęła Caritas Diecezji Siedleckiej i starosta siedlecki.

Opr. na podstawie https://www.echokatolickie.pl/index.php?str=401&show=1&id=508

oraz http://podlasie24.pl//powiat-siedlecki/kosciol/festiwal-piosenki-religijnej-w-stoku-lackim-2a1e1.html

(an)

Stok Lacki - Festiwal Piosenki Religijnej dn. 15 maja 2019r.

2019-05-22

Stok Lacki - Festiwal Piosenki Religijnej dn. 15 maja 2019r.

Zdjęcia: Krzysztof Kowal